Știri, Muntenia-Sud, România|vineri, noiembrie 27, 2020
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » 30 APRILIE: Grevă generală de o zi în administraţia publică locală din România

30 APRILIE: Grevă generală de o zi în administraţia publică locală din România 

FOTO ARHIVĂ (Sursa: aradon.ro)

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie organizează joi, 30 aprilie, grevă generală de o zi, ca urmare a „nepăsării şi dezinteresului manifestate de către Guvernul României faţă de problemele generate de salarizarea deficitară a angajaţilor care îşi desfăşoară activitatea în instituţiile din administraţia publică locală, cea mai slab plătită categorie de salariaţi din sectorul bugetar”.

Valer Suciu – preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) spune că politicile actualului guvern nu diferă cu nimic faţă de cele aplicate de predecesori. Sindicatele din administraţie au declanşat conflictul colectiv de muncă la începutul anului, iar în luna februarie a fost organizată o grevă de avertisment.

„De la momentul în care a fost declanşat conflictul de muncă au avut loc două întâlniri cu reprezentanţii Guvernului României pe marginea problemelor angajaţilor din primării şi consilii judeţene, însă la niciuna dintre acestea nu au fost luate în discuţie solicitările FNSA, dimpotrivă s-a încercat, de către dl. Liviu Marian Pop – ministrul delegat pentru Dialog social, inducerea ideii că acest conflict nu este organizat în condiţiile legii. Singurii care nu au respectat legea sunt însă reprezentanţii Guvernului României care au refuzat organizarea procedurii de conciliere, desconsiderând astfel nevoile salariaţilor pe care îi reprezentăm. De asemenea, în cadrul acestor întâlniri au fost invitate organizaţii sindicale «de cabinet», fără reprezentativitate, dar care aprobau la unison promisiunile fără un suport real al domnilor guvernanţi”, explică Valer Suciu.

După greva generală de o zi din 30 aprilie, membrii de sindicat afiliaţi la FNSA vor organiza, pe 27 mai 2015, un miting în Bucureşti. În paralel, se strâng semnături în vederea organizării grevei generale pe termen nelimitat în administraţia publică locală, în luna octombrie 2015.

Revendicările FNSA:
1. Reglementarea şi liberalizarea acordării, începând cu anul 2015, a tichetelor de masă sau a normei de hrană pentru toţi salariaţii din administraţia publică locală, în limita bugetelor locale aprobate
prin hotărâri de consiliu, în măsura în care aceste instituţii realizează şi sunt finanţate parţial şi din venituri proprii.
2. Creşteri salariale şi pentru salariaţii din administraţia publică locală din România sau aplicarea, începând cu anul 2015, a Legii nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice.

„Facem pe această cale, încă o dată, apel către organizaţiile sindicale din administraţia publică locală din România să se alăture şi să se solidarizeze cu acţiunile şi revendicările FNSA. Ne cerem scuze tuturor cetăţenilor pe care-i deservesc salariaţii din administraţia
publică locală pentru acţiunea extremă la care FNSA a fost obligată să recurgă din cauza nepăsării Guvernului României faţă de situaţia salariaţilor care îşi desfăşoară activitatea în primării şi consilii judeţene”, spune Valer Suciu – preşedintele FNSA.

Adaugă un Comentariu

*