Știri, Muntenia-Sud, România|miercuri, iunie 29, 2022
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » ABERAŢIE: Românii nu-şi pot efectua analizele medicale din cauza sistemului, iar ministrul vrea să-i amendeze!

ABERAŢIE: Românii nu-şi pot efectua analizele medicale din cauza sistemului, iar ministrul vrea să-i amendeze! 

bilet trimitere analize

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat recent că intenţionează să-i sancţioneze foarte dur pe românii care nu merg periodic la medic pentru a-şi efectua analizele!

„Toată lumea trebuie să ştie că trebuie să mergi minim o dată la trei ani, ca să-ţi faci o investigaţie completă: analize plus consult la medicul de familie”, a spus Nicolae Bănicioiu, citat de ziare.com.

Măsura nu ar fi deloc aberantă, dacă sistemul medical românesc ar funcţiona! Numai că realitatea este alta. Da, cei mai mulţi dintre români nu îşi efectuează analize periodic, ci doar atunci când au probleme de sănătate! Şi, ce credeţi? Atunci când au nevoie de servicii medicale sunt puşi să plătească, deşi cotizează de ani de zile la sistemul de asigurări sociale de sănătate şi nu au beneficiat nici măcar de o banală reţetă compensată!

Da, domnule ministru! Aceasta este realitatea. Pe oamenii aceştia intenţionaţi dumneavoastră să-i amendaţi! Vă exemplificăm cu situaţia unui asigurat târgoviştean. Vineri, omul nostru a mers la doctorul de familie, nu pentru că l-a răpus brusc vreo boală, ci pentru că a realizat, aşa în tumultul cotidian, că au trecut vreo cinci ani şi nu şi-a efectuat nicio investigaţie medicală.

La finalul consultului, i s-a scris un bilet de trimitere spre laboratorul de analize. Oricare! De stat sau privat, numai să aibă relaţie contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate şi să mai existe fonduri! Această ultimă precizare l-a cam pus pe gânduri pe asigurat, dar şi-a zis în sinea sa că suntem totuşi la început de lună, ce probleme să fie cu fondurile.?

Timp de vreo două ore, a bătut omul nostru Târgoviştea la pas, din policlinică în policlinică, încercând să-şi facă o programare pentru efectuarea analizelor medicale. Cel mai optimist scenariu a sunat aşa: „Reveniţi pe 15 aprilie, nu mai târziu, nu mai devreme, şi vă programăm pentru finalul lunii mai”. Când să plece, s-a gândit asiguratul să întrebe dacă va mai fi valabil biletul de trimitere. „Nu. Va trebui să mergeţi la doctorul de familie să vă scrie altul”! Cum spuneam, acesta a fost cel mai optimist scenariu, că la alte policlinici i s-a spus că poate fi programat tocmai în luna iunie, cu condiţia să revină pe la începutul lui mai!

În atare situaţie, târgovişteanul a cerut să i se calculeze cât l-ar costa să plătească analizele respective. Răspunsul l-a pus pe gânduri. Să mai facă sau nu analizele medicale, dacă tot l-a ferit Dumnezeu de boală? 140 de lei ar părea o sumă mică, dar pentru cei care sunt plătiţi cu salariul minim pe economie şi mai au şi copii de crescut acasă reprezintă deja o avere.

Iată, domnule ministru, din ce motive şi cât de uşor renunţă românii la investigaţiile medicale, iar dumneavoastră vă gândiţi să-i şi amendaţi! Nu mai bine aţi găsi soluţii să puneţi la punct sistemul medical?

Să recapitulăm:

1. Târgovişteanul nostru plăteşte asigurări sociale de sănătate de 17 ani fără întrerupere
2. În ultimii 5 ani nu a beneficiat nici măcar de o reţetă compensată
3. Se hotărăşte că a venit momentul să meargă la medic pentru un control de rutină
3. Doctorul de familie îi scrie bilet de trimitere pentru laboratorul de specialitate
4. Bate oraşul în lung şi în lat şi nu găseşte o policlinică unde să i se facă analizele medicale gratuit, fiindcă s-au terminat fondurile. La început de lună!
5. Trebuie să revină la o dată ulterioară pentru a se programa la analize în luna mai sau chiar în iunie, funcţie de policlinică
6. Evident, trebuie să meargă din nou la medicul de familie pentru alt bilet de trimitere
7. Pacientul ia în calcul să plătească analizele, însă nu-şi permite fiindcă salariul pe care-l câştigă lunar este destul de mic
6. Asiguratul înjură printre dinţi sistemul care i-a mâncat banii plătiţi lună de lună, apoi i-a mulţumit lui Dumnezeu că l-a ţinut sănătos şi a renunţat la investigaţiile medicale.

Dar, dacă ar fi fost bolnav grav şi nu s-ar fi dus la medic pentru un consult de rutină? S-ar fi dus acasă şi ar fi aşteptat! Să-i vină rândul la policlinică, peste o lună, două, trei, nouă… Cu puţin ajutor divin, probabil că ajungea până la urmă la medic cu rezultatul analizelor. Sau poate nu, că s-au întâmplat destule cazuri când a murit pacientul înainte să i se pună un diagnostic! Depinde de boală, nu-i aşa? Curat-murdar, domnule ministru!

2 Răspunsuri la ABERAŢIE: Românii nu-şi pot efectua analizele medicale din cauza sistemului, iar ministrul vrea să-i amendeze!

  1. Anne

    Analizele acestea ” de rutina” se fac la persoanele peste o anumita varsta, 60-65 de obicei. Nicaieri in lume din ceea ce stiu eu nu se fac analize de rutina, sa verific dc sunt sanatos. Sunt convinsa ca strabunii nostrii sanatosi dacii asi faceau analizele anual strict, si in acest fel asi mentineau starea de sanatate. Sunt probleme mari in sanatate, dar ipohondria are nevoie de trimitere la un alt cabinet, tine de o alta specializare… Succes!

     

Adaugă un Comentariu

*