Știri, Muntenia-Sud, România|joi, aprilie 2, 2020
Sunteți Aici Home » ADMINISTRAŢIE » ACORD: De Ziua Naţională, judeţul Dâmboviţa s-a înfrăţit cu raionul Căuşeni din Republica Moldova

ACORD: De Ziua Naţională, judeţul Dâmboviţa s-a înfrăţit cu raionul Căuşeni din Republica Moldova 

infratire causeni 5

La Consiliul Judeţean Dâmboviţa, s-a consumat astăzi, de Ziua Naţională a României, un eveniment cu o simbolistică aparte – semnarea acordului de înfrăţire cu raionul Căuşeni din Republica Moldova, eveniment privit ca un act concret de reîntregire a neamului românesc. A fost pentru a doua oară când s-a parafat o astfel de înţelegere chiar de Ziua Marii Uniri, după ce, pe 1 decembrie 2016, municipiul Târgovişte s-a înfrăţit cu oraşul Căuşeni.

infratire causeni 1

Facem precizarea că legăturile de cooperare anterioare nu au rămas doar pe hârtie, ci s-au materializat în sprijin financiar, dâmboviţenii dovedind că le pasă de fraţii de peste Prut. Este un exemplu care ar trebui să fie preluat şi de alte unităţi administrativ-teritoriale din România. unirea se înfăptuieşte prin acţiuni palpabile, nu prin vorbe! Aşa au făcut înaintaşii şi aşa ar trebui să facem şi noi astăzi!

infratire causeni 6

„Cu smerenie trebuie să ne înclinăm în faţa lui Mihai Viteazul – întregitorul României de la 1600, în faţa lui Alexandru Ioan Cuza – cel care a reuşit Unirea Principatelor la 1859, în faţa neînfricaților ostași care au câştigat independenţa, la 1877, pentru noi toți sau a celor peste 250.000 de soldaţi români morţi în Primul Război Mondial, în faţa celor care au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial sau în faţa celor care, în 1989, au oferit suprema jertfă a Revoluţiei. Le suntem pe deplin îndatoraţi, pentru că au înţeles, şi-au asumat şi au creat acestei naţii un destin de care să fim mândri. Le suntem îndatoraţi pentru că, datorită lor există România de astăzi”, a fost mesajul preşedintelui Consiliului Judeţean Dâmboviţa – Alexandru Oprea.

infratire causeni 3La rândul său, preşedintele Consiliului Raional Căuşeni – Nicolae Gorban a arătat celor de faţă în ce măsură românii de peste Prut au contribuit la înfăptuirea unirii de la 1 decembrie 1918 şi a punctat că acordul de înfrăţire semnat astăzi, primul pentru Căuşeni, constituie o pietricică la temelia unui nou act de întregire a teritoriului românesc. Tot astăzi, a fost parafată şi o înţelegere de colaborare între Inspectoratul Şcolar Judeţean Dâmboviţa şi Direcţia de Învăţământ Căuşeni.

infratire causeni 4Au fost prezenţi la eveniment: subprefectul Florina Mureşan, secretarul de stat Laurenţiu Niculaescu (Ministeul Mediului) şi patru dintre parlamentarii de Dâmboviţa, respectiv: senatorul Adrian Ţuţuianu şi deputaţii Claudia Gilia, Oana Vlăducă şi Dumitru Lupescu.

„Sunt extrem bucuros că, iată, continuăm astăzi seria de înfrăţiri pe care le avem cu diverse unităţi administrativ-teritoriale din Republica Moldova. Am început cu raionul Ştefan Vodă, apoi raionul Ialoveni şi acum raionul Căuşeni. Sper să continuăm. Sunt partizanul unei idei pe care o promovează astăzi Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, aceea de a sărbători centenarul Marii Uniri prin înfrăţiri cu unităţi administrativ-teritoriale din Moldova şi, de asemenea, cu adoptatea unui act normativ care să permită şi susţinerea românilor din Ucraina. Vă felicit pentru faptul că aţi dus la bun sfârşit acest demers şi sper să fie urmat de fapte concrete, care să întărească această colaborare şi, în final, să pregătească unirea tuturor românilor”, a spus senatorul Adrian Ţuţuianu.

infratire causeni 2

Adaugă un Comentariu

*