Știri, Muntenia-Sud, România|miercuri, ianuarie 20, 2021
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » AFACERE: Cabanele de vânătoare, bunuri naţionale vândute la foc automat

AFACERE: Cabanele de vânătoare, bunuri naţionale vândute la foc automat 

cabana horoabele

Pe vremea guvernării PDL-iste, obiective aparţinând Regiei Naţionale a Pădurilor au fost privatizate în patru timpi şi trei mişcări. Aşa a pierdut Direcţia Silvică Dâmboviţa, pe când era condusă de Cătălin Călinescu, cabanele Horoabele şi Lăptici din Munţii Bucegi şi era cât p’aci să piardă şi cabanele „Între Văi” – zona Leaota şi „Iuda” – Ilfoveni, aflată în mijlocul pădurii cu acelaşi nume. De reţinut că obiectivele înstrăinate fuseseră refăcute, modernizate şi dotate pe banii Direcţiei Silvice.

Mulţi îşi pun şi acum întrebarea de ce nu au fost închiriate doritorilor, ci neapărat vândute. Nu am auzit ca până acum să fii apărut vreun dosar care să aibă o asemenea speţă destul de interesantă. Se invocă legalitatea tranzacţiei, dar câte nu se fac sub acoperământul legii… Horoabele a intrat în proprietatea unui fond de vânătoare elitist, iar Lăptici este acum a unui magnat al pădurilor.

Pe atunci, s-a folosit cu succes argumentul „nu mai avem fond forestier în perimetrele Lăptici şi Horoabele, fiindcă s-a retrocedat tot, deci, la ce bun să mai ţinem cabanele?”. Nu s-au gândit sau nu au vrut să se gândească vremelnicii directori unşi politic la faptul că imobilele ar fi adus plus valoare ca obiective turistice, aparţineau statului şi puteau fi deschise pentru publicul larg, nu introduse într-un circuit închis, cum se întâmplă acum.

Sursa foto: www.motociclism.ro

Sursa foto: www.motociclism.ro

În aceeaşi perioadă politică, aflăm că miliardarul Robert Erbaşu a cumpărat Cabana Vidraru, aparţinând Direcţiei Silvice Argeş, considerată a fi una dintre cele mai frumoase din zonă. La vremea respectivă, mai marii Direcţiei Silvice Argeş au declarat că imobilul a fost vândut fără să se ţină cont de legislaţia în vigoare, respectiv fără o aprobare a Consiliului de Administraţie al RNP. În momentul de faţă, juriştii Direcţiei se luptă cu potenţatul Erbaşu pentru a recupera cabana de vânătoare de la Vidraru.

În Dâmboviţa, se pare că procedura recuperării nu mai poate fi uzitată întrucât Consiliul de Administraţiei al Regiei Naţionale Pădurilor şi ministerul de resort au aprobat vânzările.

De câţiva ani, familia Erbaşu este apropiată şi de judeţul Dâmboviţa. La Nucet, deţine un complex zootehnic puternic şi o fabrică de procesare a laptelui ce distribuie pe piaţă produsele Erbalact „Bunătăţi Mănăstireşti”. Aflăm că Erbaşu lucrează în perimetrul Nucetului o suprafaţă de câteva sute de hectare şi, în continuare, este interesat de achiziţionarea de teren agricol. „Pământul este pentru noi aşa cum este petrolul pentru arabi”, declara Cristian Erbaşu, cu ceva vreme în urmă. VOM REVENI.

Adaugă un Comentariu

*