Știri, Muntenia-Sud, România|duminică, ianuarie 26, 2020
Sunteți Aici Home » AGRICULTURĂ » AFIR dezbate cu partenerii sociali procedurile pentru accesarea fondurilor europene

AFIR dezbate cu partenerii sociali procedurile pentru accesarea fondurilor europene 

Foto: legestart.ro

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a inițiat o serie de consultări ample pe tema condițiilor artificiale, precum și a procedurilor interne de lucru. La discuţiile organizate până acum au participat reprezentanții societăților de consultanță și reprezentanți ai patronatelor şi asociațiilor de profil din România.

„Trebuie să acționăm rapid pentru a evita descurajarea fermierilor în a accesa fondurile europene sau să ajungem să punem în pericol investiții viabile dezvoltate în mediul rural de către fermieri sau antreprenori. Nu ne vom opri doar la discuții, ci vom analiza foarte atent toate propunerile și le vom prelua în procedurile de lucru ale AFIR, după aprobarea și agrearea acestora de către toți factorii implicați”, a declarat Andras Szakal – director general al AFIR.

Scopul consultărilor îl reprezintă identificarea corectă a indicatorilor de condiții artificiale, precum și a posibilităților de relaxare sau chiar eliminare a unor indicatori care pot fi considerați irelevanți sau cu relevanță scăzută (relații sociale – grade de rudenie, aceleași societăți de consultanță, inexistența unui gard între două exploatații alăturate etc.).

Reprezentanții asociațiilor și societăților de consultanță au înaintat propunerea de a stabili un set special de indicatori care să se analizeze la momentul depunerii și evaluarii Cererii de Finanțare, astfel încât să se depisteze existența condițiilor artificiale înainte de momentul demarării implementării proiectului.

De asemenea, a reieșit necesitatea unei întâlniri cu reprezentații Comisiei Europene pentru clarificarea și stabilirea unor indicatori clari, care să fie instrumentați și aplicați în mod unitar de către beneficiari, AFIR și instituțiile sau organismele de control de la nivel european si național.

În urma consultărilor cu partenerii sociali, AFIR va publica pe pagina oficială de internet www.afir.info varianta revizuită a Ghidului de nereguli, document ce va oferi un sprijin concret atât beneficiarilor de fonduri europene nerambursabile, cât și celor interesați să obțină corect și legal finanțare pentru proiecte de dezvoltare rurală.

Adaugă un Comentariu

*