Știri, Muntenia-Sud, România|miercuri, februarie 26, 2020
Sunteți Aici Home » AGRICULTURĂ » AFIR: Sesiunile pentru depunerea proiectelor PNDR se apropie de termenul-limită

AFIR: Sesiunile pentru depunerea proiectelor PNDR se apropie de termenul-limită 

mere agricultura k

Pe 18 decembrie 2015, la ora 16:00, se vor închide sesiunile anuale continue pentru depunerea proiectelor de investiții în vederea accesării fondurilor europene nerambursabile prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 – 2020, informează Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR).

Până la termenul-limită, se mai pot depune cereri de finanțare pentru Submăsura 4.2 „Sprijin pentru investiții în procesarea/ marketingul produselor agricole”, în cadrul căreia AFIR a primit până în acest moment 51 de solicitări, cu o valoare totală de 46,6 milioane de euro. Disponibilul rămas până la închiderea sesiunii este de aproximativ 67 milioane de euro.

De asemenea, solicitanții care intenționează să depună proiecte prin Submăsura 4.2a „Investiții în procesarea/ marketingul produselor din sectorul pomicol” mai au la dispoziție 9,2 milioane de euro până la finalul sesiunii.

Totodată, mai sunt disponibile peste 75 de milioane de euro pentru investiții finanțate prin Submăsura 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”, în cadrul căreia s-au depus până acum 947 de proiecte.

Refritor la infrastructura de irigaţii, mai sunt disponibile circa 249 de milioane de euro, fiind depuse până în acest moment doar 11 cereri de finanţare, în valoare totală nerambursabilă de aproximativ 12 milioane de euro. AFIR reaminteşte potenţialilor beneficiari că atât în acest sector, cât şi în cel pomicol, pregătirea proiectelor necesită un timp prelungit de elaborare deoarece sunt necesare avize și documentații suplimentare. Aceasta este şi explicația pentru numărul mic de proiecte depuse până acum, deși nevoia de finanțare pentru aceast domeniu este foarte mare.

O importanță deosebită pentru dezvoltarea mediului rural o au submăsurile din PNDR care se adresează beneficiarilor publici (comune sau asociații ale acestora). Astfel, autoritățiile locale au depus până acum prin Submăsura 7.2 „Investiţii în crearea și modernizarea infrastructurii de bază la scară mică” 546 proiecte, cu o valoare totală nerambursabilă de 534,2 milioane de euro. Pentru sM 7.2 mai sunt disponibile fonduri europene nerambursabile în valoare de 303,5 milioane de euro pentru o parte din componentele aferente (infrastructura de apă/ apă uzată și infrastructura educațională).

În cadrul Submăsurii 7.6 „Investiţii asociate cu protejarea patrimoniului cultural” au fost depuse la AFIR până în prezent 53 cereri de finanțare, cu o valoare totală nerambursabilă de 17,7 milioane de euro. Sumele care mai pot fi solicitate în cadrul sM 7.6 sunt de aproximativ 99 milioane de euro.

Depunerea cererilor de finanțare este on-line pe pagina oficială de internet a Agenției (www.afir.info). Proiectele pentru sM 6.3 se depun în format tipărit la sediile Oficilor Județene din teritoriu.

Adaugă un Comentariu

*