Știri, Muntenia-Sud, România|marți, iunie 2, 2020
Sunteți Aici Home » AGRICULTURĂ » ALARMANT: Embargoul rusesc la carnea provenită din UE îi bagă în faliment pe fermierii români

ALARMANT: Embargoul rusesc la carnea provenită din UE îi bagă în faliment pe fermierii români 

porci

Crescătorii de porci din România se confruntă cu o situaţie de-a dreptul critică. Preţul de vânzare la poarta fermei a atins, săptămâna aceasta, pragul de 3,5 ron/kg, în timp ce prețul de producție al unui kg de carne de porc este de aproximativ 6,0 ron/kg! Este cel mai mic preț de vânzare al porcului în viu din ultimii cinci ani, în timp ce prețul la raft al cărnii de porc a rămas neschimbat, se arată într-un comunicat al Asociaţiei Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine şi Porcine din România!

„Dacă facem comparație cu Franța, prețul unui kg. de carne de porc astăzi la poarta fermierului francez este echivalentul a aproximativ 6,0 ron. În plus, Franța poate vinde porc viu către alte state membre, pe când România nu are acest drept. Vânzarea porcilor vii din ferme a devenit o mare problemă, mai ales în contextul ultimelor 60 de zile, când piața a fost efectiv invadată de carne provenită din Polonia, Ungaria, Germania”, precizează aceeaşi sursă.

Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România solicită repoziționarea marilor retaileri față de prețul foarte mic al porcului la poarta fermei și monitorizarea urgentă de către Autoritatea de Concurență a situației prezentate, care aduce atingere fermierului și consumatorului român.

„Să aplicăm exemplul Franței, stat al cărui Guvern s-a aliat cu asociațiile și producătorii naționali, găsind pârghiile legale pentru limitarea și chiar interzicerea in supermarketuri a comercializării produselor alimentare cu origine străină”, cer crescătorii români.

Adaugă un Comentariu

*