Știri, Muntenia-Sud, România|sâmbătă, ianuarie 16, 2021
Sunteți Aici Home » SOCIAL » ALARMANT: Patru persoane s-au înecat la scăldat în judeţul Teleorman

ALARMANT: Patru persoane s-au înecat la scăldat în judeţul Teleorman 

pompieri cautare inecat 3

În aceste zile caniculare, tot mai mulţi români aleg să se răcorească la scăldat. Din nefericire, a crescut şi numărul persoanelor care s-au înecat. Spre exemplu, în judeţul Teleorman, şi-au pierdut viaţa, ieri, după-amiază, două persoane.

Primul incident a fost anunţat la 112 în jurul orei 17:30, după ce un adolescent de 14 ani a efectuat o săritură acrobatică în râul Vedea, în apropiere de Roşiori de Vede, într-o zonă în care apa atinge o adâncime de aproximativ 4 metri. Pompierii au început imediat căutările, dar au fost nevoiţi să le întrerupă la lăsarea întunericului şi le-au reluat în această dimineaţă. Trupul neînsufleţit al băiatului fost găsit în jurul orei 05:05.

pompieri cautare inecat 2

Tot ieri, la ora 21:00, pompierii au fost solicitaţi să constituie echipaje de salvare care să pornească în căutarea unui bărbat de 46 de ani, din localitatea Moşteni, dispărut într-o baltă din apropierea aşezării. Omul nu a avut nicio şansă, având în vedere că prietenul care-l însoţea la scăldat nu a avut telefon la el şi a fost nevoit să meargă până în sat ca să poată anunţa ce s-a întâmplat. După 40 de minute de căutări, bărbatul dispărut sub apă a fost găsit, însă manevrele de resuscitare nu au mai dat rezultate, fiind declarat decesul.

A fost practic al patrulea caz de înec în decurs de nouă zile, după ce săptămâna trecută alţi doi bărbaţi şi-au pierdut viaţa la scăldat. Unul la vărsarea râului Olt în Dunăre, în zona satului Islaz, celălalt – în râul Teleorman, în apropiere de Guruieni.

Cazuri similare s-au petrecut şi în judeţele Dâmboviţa şi Giurgiu. La Potlogi, un copil de 13 ani şi unchiul său, în vârstă de 41 de ani, au murit înecaţi în râul Argeş. Trupurile neînsufleţite au fost găsite abia duminică de echipele de căutare ale ISU Dâmboviţa şi ISU Bucureşti. În Giurgiu, a pierit un bărbat de 48 de ani, care s-a înecat în balta Măgura 1 dintre localităţile Greaca şi Hotarele.

RECOMANDĂRI

Pentru a evita tragedii precum cele menţionate mai sus, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „A.D. Ghica” al judeţului Telorman adresează cetăţenilor rugămintea de a respecta recomandările referitoare la scăldatul în zone amenajate sau parţial amenajate ori neamenajate, după cum urmează:
– supravegheaţi permanent copiii aflaţi în apă sau în apropierea acesteia;
– scăldaţi-vă doar în locuri special amenajate pentru înot şi respectaţi avertizările privind interzicerea scăldatului;
– evitaţi scăldatul solitar, fără a avea alte persoane prin apropiere, mai ales dacă nu ştiţi să înotaţi sau dacă nu înotaţi bine;
– evitaţi scăldatul în râuri, lacuri, canale de irigaţii sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii sunt foarte puternici, albiile nămoloase sau pline de plante, pietre, crengi şi trunchiuri de copaci;
– nu vă aventuraţi în apă când sunteţi în stare de ebrietate, seara târziu sau pe timp de noapte;
– evitaţi scăldatul în zone în care, anterior, s-au produs incidente;
– nu intraţi în apa rece înfierbântaţi, după ce aţi stat foarte mult timp la soare;
– nu săriţi de pe platforme, poduri sau alte construcţii, aceste acte de teribilism putând avea consecinţe grave.
Orice situaţie care poate pune în pericol viaţa unui cetăţean aflat în apropierea dumneavoastră, trebuie anunţată imediat la numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112.

Adaugă un Comentariu

*