Știri, Muntenia-Sud, România|luni, iulie 13, 2020
Sunteți Aici Home » AGRICULTURĂ » ALARMANT: Pomicultorii se confruntă cu cea mai grea situaţie din ultimii 50 de ani!

ALARMANT: Pomicultorii se confruntă cu cea mai grea situaţie din ultimii 50 de ani! 

meri inghet aprilie 1

Primăriile de pe Valea Dâmboviţei, zonă pomicolă renumită în România, primesc în această perioadă solicitări din partea agricultorilor, în vederea întocmirii documentaţiei de calamitate, urmare ninsorilor şi îngheţului de zilele trecute. Nu se ştie dacă Guvernul va acorda vreun ajutor de minimis, având în vedere că situaţia este generalizată la nivelul întregii ţări, însă administraţiile publice locale ştiu că, dacă se va lua o astfel de decizie, va fi nevoie de un proces-verbal întocmit de Comisia Judeţeană de Evaluare a Pagubelor. În caz contrar, fermierul nu primeşte nicio despăgubire, chiar dacă producţia i-a fost compromisă şi în procent de 100%.

meri inghet aprilie 2

Ion Oprea – directorul Direcţiei Agricole Dâmboviţa spune că, anul acesta, nu vom mai mânca cireşe şi prune autohtone, iar merele vor fi şi ele în cantităţi extrem de mici, maximum 15% din cât ar fi fost normal. Asta în condiţiile în care pomicultorii au încercat să limiteze efectele îngheţului, aprinzând focuri în livezi pe timpul nopţilor trecute, când temperaturile au scăzut sub zero grade. Pagubele sunt foarte mari, dacă ne raportăm şi la faptul că fermierii trebuie să continue să execute tratamentele fito-sanitare, chiar dacă ştiu că nu vor culege nimic în toamnă, altfel vor compromite şi producţia de anul viitor.

meri inghet aprilie 3

„Sunt pomicultor de meserie şi vă pot spune că lucrurile sunt grave. Cred că în ultimii 50 de ani nu s-a întâlnit asemenea temeperaturi. Din păcate, pomii au avut înainte o lună foarte călduroasă şi au avansat în vegetaţie. Îngheţul i-a prins exact când nu trebuia, adică în plină floare. La momentul acesta, suntem în analiză, dar, din ce se vede cu ochiul liber, producţia este compromisă. La prun există posibilitatea să nu vedem nici măcar o prună. La cireş, producţia ar putea fi de 5%, iar la măr şi păr 10-15%. Tragem nădejdea că sunt mai puţin afectate acele flori care nu erau pe deplin dezvoltate. De asemenea, este vorba şi de areale. Dacă sunt mai pitite pe lângă pădure, este posibil să mai ţină”, ne-a declarat Ion Oprea.

Directorul Direcţiei Agricole Dâmboviţa spune că îngheţul de săptămâna trecută a afectat şi cultura cartofului timpuriu, acolo unde răsărise. Momentan, nu se ştie în ce procent, fiindcă nu au fost încă centralizate datele din teren.

Autorităţile judeţene vor face demersuri la Bucureşti, în vederea sprijinirii agricultorilor care se vă puşi în situaţia de a fi muncit degeaba. În trecut, Guvernul a luat măsura acordării unor ajutoare de stat şi este foarte probabil să procedere şi anul acesta la fel. Indiferent ce decizie se va lua, fermierii, în baza procesului verbal al Comisiei de Evaluare a Pagubelor, vor beneficia de o scădere a impozitului pe norma de venit, în cazul celor care aveau această obligaţie fiscală.

Adaugă un Comentariu

*