Știri, Muntenia-Sud, România|marți, iunie 2, 2020
Sunteți Aici Home » AGRICULTURĂ » ALARMANT: Turcia respinge transporturile de animale, dacă au tranzitat Bulgaria

ALARMANT: Turcia respinge transporturile de animale, dacă au tranzitat Bulgaria 

FOTO ARHIVĂ (Sursa: www.9am.ro)

În prezent, 30 de autocamioane sunt blocate la frontiera turcă, urmare focarelor de dermatită nodulară virală din Bulgaria. În cazul în care vor trece până la urmă în Turcia, nu se va permite ca animalele să fi e returnate în Bulgaria, dacă va fi cazul. Turcia s-a confruntat cu focare din această boală in anul 2013, la granița cu Grecia.

Potrivit UECBV – organizaţie de profil a crescătorilor de animale şi exportatorilor de carne din Europa, acţiunea Turciei este exagerată, nefiind o motivaţie suficientă faptul că se tranziteză o ţară în care o regiune restrânsă este afectată. În plus, nu a fost dată o notificare prealabilă. Prin urmare, UECBV a solicitat intervenţia Comisiei Europene.

S-a raliat acţiunilor propuse de UECBV şi Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine şi Porcine din România, solicitând Turciei să permită intrarea camioanelor cu bovine originare din statele membre libere de această boală, chiar dacă tranzitează Bulgaria, luând în considerare faptul că nu trec prin regiunea afectată. De asemenea, fermierii români solicită autorităţilor române să publice de urgenţă în mass-media măsurile profilactice luate pentru a reduce posibilitatea apariţiei bolii inclusiv măsurile de reducere a riscului luate la graniţa cu Bulgaria.

„Considerăm că riscul creşte zilnic şi prin faptul că se apropie sărbătorile pascale şi vacanţele de vară, când există circulaţie mai mare la graniţa cu Bulgaria. Fermierii noştri, deja confruntaţi cu criza ESB, bluetongue, preturi scăzute şi pieţe inchise, sunt disperaţi. Au nevoie de măsuri imediate de protecţie pentru animale şi pentru comerţ”, se arată într-un comunicat remis de Asociaţoia Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine şi Porcine din România.

Adaugă un Comentariu

*