Știri, Muntenia-Sud, România|sâmbătă, februarie 27, 2021
Sunteți Aici Home » POLITIC » ALDE nu se vrea un partid populist, ci unul care redresează România!

ALDE nu se vrea un partid populist, ci unul care redresează România! 

Sursa foto: stiridb.ro

Copreședinții ALDE Călin Popescu-Tăriceanu și Daniel Constantin au prezentat azi, în cadrul unei conferințe de presă, principalele măsuri organizatorice și acțiunile ce urmează a fi întreprinse, pentru bunul mers al ALDE la alegerile parlamentare. Deciziile au fost luate ca urmare a unei ședințe politice a Delegației Permanente a ALDE, care s-a desfășurat la Palatul Parlamentului. Călin Popescu – Tăriceanu a precizat că a fost prima ședință politică majoră după alegerile locale care a avut loc și a anunțat că urmează ca pe 23 septembrie să aibă loc reuniunea Ligii Aleșilor Locali.

„Considerăm că dincolo de programul politic, de mesajele politice, componenta de organizare este esențială și am discutat cu colegii noștri și am și adoptat o serie de decizii referitoare la mai buna organizare pentru alegerile parlamentare, inclusiv chestiunea financiară, aspectele finanțării campaniei electorale care, evident, ca și la alegerile locale se va desfășura în parametrii și în limitele date de legea în vigoare. Nu vă ascund faptul că nu ne-a căzut bine faptul că prevederile legale care stipulează foarte clar, că în limita unor plafoane pe care deja le știți, sunt publice informațiile, cheltuielile vor fi rambursate de Autoritatea Electorală Permanentă. Până în momentul de față nu s-a rambursat niciun leu din partea AEP-ului și sigur că ne crează o dificultate majoră pentru că posibilitățile de finanțare ale campaniei electorale sunt destul de limitate.

(…) Eu cred că e bine că acoperirea acestor cheltuieli este făcută de AEP de la bugetul statului, că aceste cheltuieli sunt limitate, pentru a diminua posibilitățile de utilizare a banilor negri și prin urmare de a alimenta fenomenul corupției – acest lucru este foarte bine venit – da, sigur ar trebui ca prevederile legii să fie respectate în totalitate, adică să vedem și rambursarea acestor cheltuieli care într-un fel au fost avansate de cei care au candidat la alegerile locale și care așteaptă recuperarea lor. Dacă avem pretenția asta, să nu mai cerem bani pentru campania electorală cum se făcea până în trecut, atunci și celelalte mecanisme trebuie să funcționeze, pentru că altfel legea nu va face decât să introducă o nouă dereglare și o nouă distorsiune în mecanismul electoral și, până la urmă, în procesul democratic al alegerilor”, a declarat Călin Popescu-Tăriceanu.

Totodată, copreședintele ALDE a vorbit și despre cele două axe principale pe care se va desfășura campania:

„ALDE s-a distins ca un apărător al drepturilor și libertăților cetățenești într-o perioadă în care abuzurile și excesele asupra cetățenilor, din păcate se înmulțesc și nu vom abandona acestă poziție. A doua coordonată majoră este cea economică. Am demonstrat și în trecut și avem și astăzi propuneri pe care o să le prezentăm cel mai probabil la Liga Aleșilor Locali pe 23 septembrie, care vor alcătui programul nostru economic, program economic care urmărește consolidarea economiei, creșterea economică și, în final, transferul de bunăstare către cetățean. Acesta este scopul final al oricărei politici.

Experiența pe care am avut-o la guvernare, în perioada 2012-2015, în coaliție cu PSD, sub guvernul condus de Victor Ponta, a arătat că avem această pricepere de a propune măsuri economice care care au anulat efectele crizei economice, care au repus economia pe creștere și în final ne-au permis o serie de măsuri pe care cetățenii le-au apreciat. Adică: creșterea veniturilor – fie că vorbim de salariați sau de pensionari, diminuarea TVA-ului care, sigur, și acesta a reprezentat un avantaj pentru fiecare cetățean, diminuarea taxelor și impozitelor… În fine, o politică stimulativă pentru mediul de afaceri. (…) Există un nivel de așteptare ridicat în rândul electoratului, să revenim la guvernare, există în același timp o insatisfacție majoră față de acest guvern tehnocrat și față de contraperformanța pe care o demonstrează zi de zi. Privim cu încredere alegerile, dar dincolo de cifrele care sunt prezentate în sondaje mai rămâne munca fiecărei organizații ca să reușească să mobilizeze alegătorii la vot. Prin urmare, să ne realizăm cifrele pe care le avem în vedere și pe care ni le dau și sondajele”.

La conferința de presă, copreședintele ALDE Daniel Constantin a spus că azi, la Delegația Permanentă, s-au întâlnit pentru prima oară cu cei 20 de vicepreședinți de consilii județene și, dincolo de măsurile organizatorice pentru alegerile parlamentare, au fost discutate și chestiuni care țin de buna funcționare a administrației publice locale. Cu această ocazie, Daniel Constantin a tras un semnal de alarmă cu privire la slaba performanță a guvernului tehnocrat.

„Dacă săptămânile trecute am văzut o declarație chiar a premierului care punea sub semnul de întrebării continuarea măsurilor de relaxare fiscală, care au fost adoptate la sfârșitul anului 2015, atunci când din guvern făcea parte și ALDE și PSD, iată că vedem în această săptămână același guvern punând sub semnul întrebării o altă măsură adoptată și care e pusă în practică, anume indemnizația pentru mame. Știu că s-au spus foarte multe păreri în această perioadă, nu facem altceva decât să tragem un semnal de alarmă. Cred că este o măsură foarte serioasă la care Guvernul trebuie să găsească o soluție, nu numai pentru aceste patru luni de zile pe care le mai are de guvernat, dar și pentru perioada imediat următoare. De fapt, toate aceste măsuri pe care le vedem puse sub semnul întrebării – mă refer la continuarea măsurilor de relaxare fiscală de scădere a TVA-ului de la 20 la 19 procente, eliminarea taxei de stâlp ș.a.m.d., nu sunt decât rezultatul unei guvernări care nu a performat. Rezulatul unei guvernări care a promis foarte multe lucruri începând cu investițiile publice, care creează locuri de muncă, încasări mai mari la bugetul de stat, lucruri care nu s-au întâmplat în această perioadă și care din păcate încep să producă efecte dezastruase pentru cetățeni. (…)

În egală măsură vom fi foarte atenți dacă guvernul intenționează să vină la nivelul Parlamentului cu un proiect de buget înainte de alegerile parlamentare. În cazul în care se va întâmpla acest lucru vom fi foarte activi, astfel încât să reușim să ne impunem politica noastră. Aceasta e activitatea pe care o vom face: pe de o parte măsurile în plan local, măsuri organizatorice prin care să corectăm deficiențele, dar și în plan guvernamental, parlamentar, să încercăm să avem un control mai strict asupra guvernului, astfel încât toate aceste derapaje economice să fie limitate cât se poate”, a afirmat copreședintele ALDE.

Referitor la eliminarea impozitării pensiilor, Călin Popescu-Tăriceanu a explicat că: „Și eu mi-aş dori foarte mult să plătim impozite şi taxe cât mai mici şi să dezvoltăm România, economia, infrastructura, cât mai mult. Dar să ştiţi că această problemă este insolubilă, nu s-a descoperit nicăieri soluţia să se plătească cât mai puţine taxe şi să se facă investiţii, de exemplu, şi cheltuieli de la buget cât mai mari. Prin urmare, sigur, mai ales pentru pensiile mici, eu cred că putem să menţinem în continuare această prevedere, să nu fie impozitate, dar vreau să vă spun altceva, vedeţi că sunt şi pensii care ating nişte valori care sunt cu mult peste salarii, nu vorbesc de salariul mediu pe economie, sunt pensii care ajung în momentul de faţă la 8.000, 9.000 de lei pe lună. Nu ştiu dacă e, până la urmă, echitabil să continuăm cu această formulă, pentru că evident nu ştiu dacă bugetul îşi poate permite. Dacă și-ar permite bugetul, putem să fim generoşi cu toţi. Însă atenţie, avem şi categorii sociale şi eu ca liberal nu pot să mă ocup numai de profesiile liberale sau de cei care sunt întreprinzători. Noi trebuie să avem o vedere cuprinzătoare la nivel naţional, trebuie să vedem că există şi categorii sociale defavorizate şi trebuie să încercăm, în spiritul unei solidarităţi care e normală pentru o ţară civilizată cum este România, membră a UE, să vedem ce facem şi pentru categoriile defavorizate, cum ajutam, cum asigurăm reinserţia socială, cum asigurăm accesul la învăţământ, la sănătate”.

Întrebat de votul pentru urmărirea penală în cazul lui Gabriel Oprea, care a fost acuzat de ucidere din culpă, Călin Popescu-Tăriceanu a spus că: „Personal, eu am fost foarte surprins de această acuzaţie. Domnul Oprea nu făcea parte din persoanele pentru care eu aş putea spune că am arătat o îngăduinţă extraordinară. Cred că am fost, în general, destul de rezervat. Dar în această chestiune, sincer să vă spun sunt foarte surprins şi când am să votez, am să mă gândesc la următorul lucru: ce o să se întâmple dacă un motociclist din escorta care asigură coloana preşedintelui va avea un accident? Va ajunge preşedintele să fie acuzat de ucidere din culpă? Această întrebare mi-o pun şi o pun public. (…) Dacă îl acuzăm pe Oprea de ucidere din culpă, atunci sigur că am putea să ajungem într-o situaţie similară dacă un accident de acest gen se produce şi cu un motociclist din coloana preşedintelui sau un alt demnitar al statului. Vi se pare normal?”.

În ce privește priorităţile legislative ale ALDE în această toamnă, Călin Popescu-Tăriceanu a vorbit despre o propunere importantă pentru consolidarea independenţei sistemului judiciar şi a puterii judecătoreşti, respectiv sistemul de numire la Înalta Curte de Casație și Justiție a preşedintelui şi a întregii conduceri, precum şi numirea conducerii parchetelor de pe lângă ÎCCJ şi DIICOT-ul, şi DNA-ul propunere care a fost amânată de Comisia Juridică pentru săptămâna viitoare.

Copreședintele ALDE a precizat că sunt şi alte iniţiative aflate în curs de dezbatere la Senat ori la Cameră, despre care a spus că: „Nu îmi fac iluzii foarte mari că în momentul de faţă vor putea să intervină schimbări majore, după cum sunt şi foarte rezervat ca pe ultima sută de metri, parlamentarii să fie foarte generoşi în a acorda diverse drepturi băneşti şi avantaje. Mi-aduc aminte de anul 2008 când o iniţiativă de un populism extrem a prins contur şi anume aceea de majorare a salariilor profesorilor cu 50%. Am explicat foarte mult că nu se poate. M-am trezit cu preşedintele în funcţie, stimabilul domn Băsescu, care a spus că dacă e voinţă politică se poate. Era evident că o astfel de măsură ar fi declanşat revendicări similare în tot sectorul public şi cred că, din punct de vedere economic ar fi fost un dezastru. Lecţia acelor ani ar trebui să fie în continuare prezentă. Avem o problemă foarte serioasă, că în momentul de faţă responsabilitatea guvernului tehnocrat nu e strâns legată de majoritatea parlamentară, parlamentarii se simt dezlegaţi de orice responsabilitate în faţa acestui guvern şi reciproc, şi riscul unor derapaje economice este foarte mare. Nu suntem un partid populist, am avut şi în trecut curajul ca în faţa valului „popular” să rezistăm şi vă spun că şi de acum înainte nu o să ne temem şi nu o să adoptăm atitudinea populistă pe care o văd zi de zi la PNL”.

În cadrul conferinței de presă, Călin Popescu – Tăriceanu a anunțat că de astăzi, avocatul Remus Borza a devenit membru ALDE:
„Este cel care are firma de insolvenţă Euro Insol. A fost administratorul judiciar o bună perioadă la o mare societate, Hidroelectrica, pe care a scos-o din insolvenţă şi a pus-o nu numai pe echilibru, dar a adus-o pe un profit, și un profit mare, a redresat societate, o societate cu capital majoritar de stat. Are în portofoliu şi alte multe societăţi pe care le gestionează. Are o experienţă economică apreciabilă, este un avocat foarte bun, este o personalitate cunoscută în mediul economic şi un om care are convingeri democrate şi liberale şi îmi face plăcere că a venit alături de noi. Acest anunţ vine să completeze o listă de alţi oameni de valoare pe care dorim să îi atragem alături de noi, pentru că împrospătarea, aşa cum văd că se vorbeşte, a clasei politice trebuie făcută.

Eu am convingerea că numai cu oameni de calitate, cu profesionişti, cu oameni care au un CV deosebit, putem să ridicăm calitatea politicii româneşti şi, împreună cu colegii mei, vom continua acest efort de atragere de oameni de calitate. Ştiţi foarte bine că tot în acest context l-am anunţat pe fostul ministru al Educaţiei şi Învăţământului şi prim-ministru interimar, profesorul universitar Sorin Cîmpeanu, că a aderat la ALDE şi că va candida şi domnia să la alegerile parlamentare. Avem şi alţi oameni din mediul universitar care vor să ni se alăture, oameni cu o carte de vizită prestigioasă. În felul acesta cred că putem să contribuim la ridicarea calităţii actului politic în Parlament şi în afara Parlamentului”.

Departamentul de comunicare ALDE Dâmboviţa

Adaugă un Comentariu

*