Știri, Muntenia-Sud, România|marți, februarie 25, 2020
Sunteți Aici Home » OPINII » Alegeri fără mici, bere şi… gornişti

Alegeri fără mici, bere şi… gornişti 

ion obagilaAvem campanie electorală. Liniştită, la general, un pic agitată, pe alocuri. Nu se mai simt arome de mici, fum de grătare, bere la pahar ioc, nu mai vezi pelerine, şepci, pălării, pixuri, brichete, ceasuri incripţionate, papuci, găleţi, lopeţi. Nici măcar năstruşnicii pui de Crevedia sau de Tărtăşeşti nu se mai zbenguie pe uliţele satelor dâmboviţene!

O parte a electoratului l-am simţit dezamăgit, suferă fiindcă este forţat să dea votul doar pe vorbe şi promisiuni. Se uită omul la avizierul din centrul comunei, să vadă ce chipuri de îngeri luminaţi au mânat în luptă partidele. Abundenţa de altădată a mesajelor electorale, afişe, lozinci, îndemnuri şi alte tipuri de blesteme politice au dispărut. Străzile sunt pustii. Câinii nu mai au la ce să latre. La adunările electorale, cântă de zor aceeaşi placă zgâriată…

Candidaţii noi se tem că vor face, în masă, umbră degeaba urnei, iar primarii pe funcţii, cu mici excepţii, sunt siguri că nu îi bate nimeni, mai ales acum când contracandidatul nu poate să scoată din buzunar nici măcar o bomboană cu miere. Am zis de mult timp, în Dâmboviţa, maximum 15 primari vor fi mătrăşiţi de electorat. Restul, rămân bine mersi. Au vocaţie, ambiţie, rădăcini şi unora nu le mai vine să se apuce de altceva, mai ales acum când e rost de două pensii.

Eu, unul, aş mai schimba pe lângă cei 15 vreo 40, aşa, de voie, fiindcă li s-a urcat la cap, le podideşte aroganţa pe nări, au deja impresia că li s-a schimbat culoarea la sânge. Cetăţeanul este tratat ca un şerb pe moşia lor, le crapă conturile în bănci de obeze ce sunt, li s-au înmulţit căsoaiele precum ciupercile. Dar, pe cine să pui în loc? Slabă concurenţa. I-am văzut, i-am citit, le-am scanat chipurile inerte, aduse pe afiş din nu ştiu ce nevoi şi interese, şi nu se potrivesc.

Ion Obăgilă

Adaugă un Comentariu

*