Știri, Muntenia-Sud, România|duminică, iulie 5, 2020
Sunteți Aici Home » AGRICULTURĂ » ALERTĂ: Pesta porcină africana, depistată în România!

ALERTĂ: Pesta porcină africana, depistată în România! 

porci

Alertă în lumea crescătorilor de animale! A fost depistat primul caz de pestă porcină africană în România. Autorităţile sanitar-veterinare au confirmat apariţia acestei boli într-o gospodărie aflată la marginea municipiului Satu Mare. S-a decis sacrificarea animalelor bolnave şi distrugerea cadavrelor.

CITEŞTE ŞI: Pesta porcină este aproape de graniţele României, iar autorităţile sunt nepăsătoare!

Virusul pestei porcine africane se transmite prin contact direct între animale sau, indirect, prin hrănirea animalelor cu lături care conţin carne sau produse secundare care provin de la animale infectate, prin căpuşe care s-au hrănit din animale infectate, dar şi prin ustensile.

Spun specialiştii în medicină veterinară că virusul pestei porcine africane poate supravieţui până la 6-10 zile în fecalele animalelor infectate şi până la 3-6 luni în produsele din carne netratate termic. Virusul rezistă mai mulţi ani în carnea de porc congelată! Boala nu poate fi depistată cu precizie, neexistând nici un semn specific care să indice prezenţa ei. Porcii mor subit.

Eventualele semne care arată că porcii ar fi contaminaţi cu temutul virus sunt: febră de 40-42 grade, înroşirea pielii, în special la vârful urechilor, coadă, piept şi în zona abdomenului, scăderea apetitului, apatie, cianoză, lipsă de coordonare motrică cu 24-48 de ore înaintea morţii.

Adaugă un Comentariu

*