Știri, Muntenia-Sud, România|luni, martie 8, 2021
Sunteți Aici Home » OPINII » Amăgiri de vară

Amăgiri de vară 

ion obagilaE vară. Pustiu deplin pe scena politică. Nu se mai aude decât rareori câte un mârâit sau mormăit a plictiseală. Conducătorii noştri iubiţi s-au tras la umbră, la soare, după buget şi necesităţi. Cei care au mai rămas prin birouri, sedii de partide, prin instituţiile pe unde s-au instalat se mai târâie pe la conferinţele de presă dintr-un gest reflex, dar nu spun mare lucru. Nu prea au ce sau nu vor. Aşa sunt obişnuiţi. Să vegheze de sub carapace la liniştea lor.

În jurul nostru, se întâmplă atâtea. Atacuri teroriste în Franţa, Germania. Europa fierbe domol spre iute. La câteva sute de kilometri de noi, în Turcia, se coace dictatura. Aflăm că profesorii turci nu mai au voie să călătorească în străinătate. Judecători şi procurori arestaţi, generali pregătiţi pentru spânzurătoare…

Lumea se află într-o ameţeală ciudată. Numai politicienii noştri nu văd acest lucru. Preferă să tacă. Să nu se amestece. Să-şi vadă de tabieturile lor, de interese. Ăştia sunt, cu ei defilăm acum, şi, din păcate, şi de la anul. Liderul care să unească ţara, să o facă să vibreze nu s-a născut sau, mai grav, nu mai are voie să se nască.

Nici democraţia nu mai are un gust plăcut. Miroase a rânced, a ceva nedefinit. Şi parcă se schimbă continuu. În rău. Doar în mintea noastră o mai gătim cu plăcere, dar şi acolo se strică repede, dispar reperele. Nu prea îi mai găsim susţinere, ingrediente. Reţeta pe care am scris-o cu toţii în decembrie 89, şi în care am crezut, a fost schimbată.

Acum ne amăgim. Visăm că trăim bine, că sunt politicienii interesaţi de viaţa noastră, că instituţiile de forţă veghează la liniştea cetăţeanului…

Ion Obăgilă

Adaugă un Comentariu

*