Știri, Muntenia-Sud, România|vineri, aprilie 20, 2018
Sunteți Aici Home » Sud-Muntenia » Dâmboviţa » ANALIZĂ: Curtea Constituţională a repus în matcă principiile statului de drept

ANALIZĂ: Curtea Constituţională a repus în matcă principiile statului de drept 

claudia gilia

Claudia Gilia, preşedintă a femeilor social-democrate din Dâmboviţa, profesor de drept constituţional, salută decizia Curţii Constituţionale care reechilibrează balanţa în statul de drept, puternic afectat de implicarea procurorilor DNA în actul de guvernare. A spus Claudia Gilia că decizia Curţii repune în matcă principiile fundamentale ale sistemului constituţional românesc, în ceea ce priveşte separaţia şi echilibrul dintre puteri.

„Niciuna dintre puteri nu poate interveni în activitatea celorlalte puteri”, a precizat Claudia Gilia.

Referitor la mult disputata ordonanţă 13, care a încins societatea civilă dând naştere la proteste stradale, dispute politice aprige, culminând cu deschiderea unei anchete la DNA şi convocarea la audieri a miniştrilor din cabinetul Grindeanu, Curtea Constituţională a motivat clar comiterea unui abuz.

„Ordonanţele simple sau de urgenţă ale Guvernului nu sunt supuse controlului de legalitate efectuat de instanţa judecătorească de drept comun, ci, în virtutea calităţii lor de acte de reglementare primară, deci echivalente legii, sunt supuse controlului de constituţionalitate consacrat de art. 146, litera d din Constituţia României.

Cu alte cuvinte, cercetarea aspectelor de legalitate a ordonanţelor simple sau de urgenţă ale Guvernului vizează exclusiv raportarea la Legea fundamentală. Doar Curtea Constituţională este abilitată să efectueze controlul asupra ordonanţelor simple sau de urgenţă ale Guvernului.

Nicio altă autoritate publică, în speţă DNA sau Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, nu au compentenţă materială în acest domeniu”, a declarat Claudia Gilia – vicepreşedinte PSD Dâmboviţa.

Adaugă un Comentariu

*