Știri, Muntenia-Sud, România|duminică, mai 31, 2020
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » ANALIZĂ: Francezii sunt pe cale să înveţe că prea multă toleranţă naşte intoleranţă…

ANALIZĂ: Francezii sunt pe cale să înveţe că prea multă toleranţă naşte intoleranţă… 

SURSA FOTO: Guliver / Getty Images

Era de aşteptat ca autorităţile franceze să reacţioneze cu surle şi trâmbiţe după atentatele monstruoase de la PARIS. Ca întotdeauna, scopul urmărit este cel puţin dublu: pe de-o parte, poliţia, serviciile secrete şi parchetele încearcă să pună cap la cap, cu un maximum de profesionalism, iţele extrem de încurcate ale acestui tenebros masacru; pe de altă parte, atacurile aviaţiei de bombardament îndreptate împotriva poziţiilor din Siria ale hidosului „Stat Islamic”, dar şi raziile, interpelările, cele 23 de persoane reţinute (dar nicidecum arestate!), cele 168 de percheziţii şi 104 „consemnări la domiciliu” au avut menirea de a da mai degrabă o senzaţie de siguranţă populaţiei terifiate, indignate, debusolate. Romanii ştiau: cirsens et pane.

Dar, iată că oamenii încep să se facă auziţi, ridicându-se împotriva politicii laxiste – numită deja „mortificatoare” – ce a condus la această situaţie înfiorătoare, din care ieşirea va fi nu numai îndelungată, ci şi plină de sacrificii.

S-a afirmat şi demonstrat de către reputaţi economişti şi fiscalişti că „prea multe impozite omoară impozitele”: cu alte cuvinte, ceri prea mult, nu mai ai nimic. Francezii sunt pe cale să înveţe că prea multă toleranţă naşte intoleranţă…

Chiar şi o sumară trecere în revistă a luărilor de poziţie de pe diversele reţele de socializare este deplin edificatoare. Sentimentul de revoltă exista, mocnea de mult timp. Acum se amplifică. Nemulţumirea creşte. Paharul s-a umplut. Din ce în ce mai multe voci încep să se facă auzite, scandalizate de faptul că femei, dar şi fetiţe de câţiva anişori, acoperite în întregime de voalul islamic, se plimbă ostentativ peste tot, pe stradă, în facultăţi, în şcoli, nestingherite, în ciuda faptului că Republica Franceză este un stat LAIC şi că însemnele religioase nu pot fi purtate în mod ostentativ tocmai pentru a nu-i deranja pe ceilalţi, de alte confesiuni.

Oamenii încep de-acum să spună răspicat că este de nesuportat ca imami de fortună să predice la scările blocurilor, în faţa a zeci de persoane fără discernământ cărora, de fapt, le spală şi bruma de creier neinstruit. Toate acestea chiar sub nasul autorităţilor, care nu văd nimic, nu spun nimic, fiindcă li s-a cerut să nu vadă şi să nu zică nimic.

Clasa politică franceză ar trebui să ia aminte. Poporul se trezeşte. Se revoltă!

Avocat Vladimir Ţunţi ŞTEFĂNESCU

Adaugă un Comentariu

*