Știri, Muntenia-Sud, România|duminică, iulie 5, 2020
Sunteți Aici Home » SOCIAL » ANALIZĂ: Incluziunea romilor, în fapte! Practicile de succes au fost prezentate la Bruxelles

ANALIZĂ: Incluziunea romilor, în fapte! Practicile de succes au fost prezentate la Bruxelles 

Foto: www.momentozero.eu

Primari ai unor orașe din Belgia, Bulgaria, Grecia, Ungaria, Italia, Portugalia, România, Slovacia și Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei s-au întâlnit în perioada 2-3 octombrie 2014 la Bruxelles ca să facă un bilanț al progreselor înregistrate și al lecțiilor învățate în ceea ce privește integrarea romilor la nivel local, în special cu sprijinul ROMACT, un program comun al Comisiei Europene și al Consiliului Europei.

Conferința privind incluziunea romilor, în fapte — experiența ROMACT le-a oferit primarilor ocazia de a explica modul în care ei promovează incluziunea romilor și în care ROMACT le sprijină eforturile de a depăși inegalitățile dintre romi și restul cetățenilor în localitățile lor. Primarii vor prezenta practicile care s-au bucurat de succes, inclusiv următoarele proiecte:

În Napoli (Italia), municipalitatea a instalat pompe de apă la intrarea în fiecare așezare de romi. Accesul la apă este de o importanță fundamentală pentru îmbunătățirea condițiilor de trai ale romilor. Copiii se spală înainte de a merge la școală, iar igiena întregii comunități s-a îmbunătățit.

În Gyulaj (Ungaria), primarul intenționează să construiască locuințe sociale. Municipalitatea pune la dispoziție terenul, studenții Universității din Pécs proiectează planurile de construcție, iar finanțarea UE va sprijini proiectul. Va fi formată o echipă de zidari, care, cu sprijinul programului de lucrări publice din Ungaria și al Serviciului maghiaro-maltez de caritate și cu participarea romilor, va repara locuințele existente.

În Jarovnice (Slovacia), administrația locală a lansat un proiect intitulat Garda civilă a romilor pentru a îmbunătăți siguranța și a reduce infracționalitatea mică în așezările de romi. De asemenea, municipalitatea a început să construiască locuințe sociale pentru locuitorii cei mai defavorizați din așezările de romi.

În Varna (Bulgaria), administrația locală va aloca fonduri municipale pentru crearea unui centru comunitar în cartierul Asparuhovo, lângă un cartier rezidențial de locuințe sociale pentru grupuri defavorizate construit cu sprijin financiar din partea Fondului european de dezvoltare regională. Centrul comunitar va sprijini integrarea socială a romilor și a altor etnii care trăiesc în respectivul cartier. De asemenea, municipalitatea va pregăti și va angaja doi mediatori pe probleme de sănătate.

În Valea Seacă (România), primarul a început să elibereze cărți de identitate persoanelor de etnie romă. De asemenea, autoritățile locale au alocat resurse de la bugetul local pentru pavarea drumurilor, furnizarea de energie electrică și asigurarea infrastructurii de canalizare în satul Pălămida. Totodată, a fost lansat programul destinat celei de-a doua șanse, cu sprijinul Fondului de educație pentru romi.

Adaugă un Comentariu

*