Știri, Muntenia-Sud, România|luni, decembrie 16, 2019
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » ANALIZĂ: Îşi unesc ANPC şi Guvernul forţele pentru a rezolva problema clauzelor abuzive ale băncilor?

ANALIZĂ: Îşi unesc ANPC şi Guvernul forţele pentru a rezolva problema clauzelor abuzive ale băncilor? 

Foto: www.coltuc.ro

În ultimele zile, au fost difuzate la posturile de televiziune multe reportaje cu teme precum: „ANPC solicită băncilor soluții
concrete pentru clienții cu credite în franci elvețieni”; „ANPC va înregistra un dosar pe zi în 2015; „ANPC va participa cu observatori la negocierile colective dintre clienţii cu credite în CHF şi bănci”; „Guvernul va oferi garanţii de stat băncilor care sunt dispuse să convertească în lei datoriile clienţilor şi să le acorde o reducere” etc.

Prin urmare, avocatul Marius Vicenţiu Coltuc ne propune o analiză a afirmaţiilor de acest gen şi o verificare a veridicităţii lor. Potrivit acestuia, în luna noiembrie 2013 şi apoi la începutul anului 2014, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) a depus la instanţă 55 de dosare, care însă nu s-au judecat din cauza faptului că procesele au fost deschise, voit sau nu, nu putem proba, la instanţe necompetente.

„Cert este că alte dosare depuse în aceea perioadă s-au judecat şi câştigat prin decizii definitive. Deci, lăsaţi-mă să am un semn de îndoială cu privire la aceste procese şi la finalitatea lor. Mai mult decât atât, ANPC face parte din Guvern şi este subordonată acestuia. În anul 2015, nu s-a depus niciun dosar de către ANPC”, spune avocatul Coltuc.

Lista băncilor cu care ANPC are procese pe clauze abuzive:
• Banca Comercială Română, cu două litigii: dosarul 317/3/2014 cu obiectul obligaţia de a face – clauze abuzive şi dosarul 37822/3/2013 cu obiectul acţiune în constatare – clauze abuzive.
• OTP Bank: dosarul 5410/3/2014 cu obiectul acţiune în constatare – clauze abuzive.
• Raiffeisen Bank: dosarul 316/3/2014 cu obiectul acţiune în constatare – clauze abuzive.
• Volksbank România: dosarul 36773/3/2013 cu obiectul acţiune în
constatare – clauze abuzive.
• Banca Românească: dosarul 36772/3/2013 cu obiectul acţiune în
constatare – clauze abuzive.
• Credit Europe Bank IFN: dosarul 314/3/2014 cu obiectul acţiune în constatare – clauze abuzive.

„Ca soluţie, Guvernul a venit cu «Electorata 2», adoptată prin lege organică. Practica de adoptare a legilor organice durează aproximativ 1 an. Deci, dacă analizăm corelat aceste două acţiuni din partea ANPC şi Guvern aş spune că sunt interdependente şi se completează cam suspect. Aştept să văd dacă am avut dreptate sau nu cu aceste aprecieri”, explică avocatul Marius Coltuc.

Adaugă un Comentariu

*