Știri, Muntenia-Sud, România|marți, august 11, 2020
Sunteți Aici Home » ALEGERI » ANALIZĂ: Partidele din România cheltuiesc în alegeri mult peste veniturile declarate!

ANALIZĂ: Partidele din România cheltuiesc în alegeri mult peste veniturile declarate! 

Sursa foto: viapressnet.blogspot.ro

Finanțarea partidelor și campaniilor revine în atenție la începutul anului electoral 2016 printr-o Hotărâre elaborată de Autoritatea Electorală Permanentă, care vine cu 80 de pagini de reglementări suplimentare privind sancțiuni, interdicții, plafoane pentru venituri și cheltuieli, formule de alocare a subvenției, dar omite esențialul: controlul finanțării partidelor este inexistent în România, atrage atenţia Institutul pentru Politici Publice (IPP).

„Ultimele alegeri locale și parlamentare au lăsat partidele mari (PSD, PNL, PDL) cu datorii de peste 54 de milioane de lei și cu un volum al cheltuielilor mult mai mare decât veniturile declarate, iar instituția însărcinată cu verificarea acestora raportează pe linie că nu au fost constatate încălcări ale legislației în vigoare.

Mai mult, printr-o modificare adusă anul trecut la legea finanțării partidelor, România a brevetat practic un mecanism de suplimentare a veniturilor partidelor prin împrumuturi, în țara în care împrumutatul de la mătuși, soacre, șoferi, secretare etc. este cel mai frecvent pretext folosit pentru a masca transferuri financiare corupte sau mită. Practic, această modificare dă libertatea partidelor ca, după ce primesc donații până la limita permisă de lege, să se “împrumute” de la persoane fizice sau juridice (eventual aceleași!) cu încă pe atât, dublându-și astfel veniturile”, precizează sursa citată.

Potrivit IPP, din 2012 încoace nu a existat bilanț anual al niciunuia dintre partidele parlamentare care să se încheie cu datorii mai mici de 10 milioane de lei.

„Ne întrebăm, în aceste condiții, de ce ar vrea cineva să împrumute cu bani un partid permanent înglodat în datorii și hăituit de creditori? Prin aceeași lege din 2015, partidele au avut însă grijă să își protejeze banii primiți de la bugetul de stat printr-o prevedere care spune că subvențiile acordate partidelor politice au statut de afectațiune specială și NU sunt supuse executării silite prin poprire”.

Cea mai recentă analiză făcută de Institutul pentru Politici Publice, pe informațiile contabile oficiale publicate de partidele politice pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, arată că, în ultimii 4 ani, toate partidele mari din România înregistrează constant datorii. Sumele datorate către creditori – inclusiv către bugetele publice – numai de PSD, PNL și PDL în această perioadă depăşesc 12 milioane de euro.

Adaugă un Comentariu

*