Știri, Muntenia-Sud, România|vineri, decembrie 14, 2018
Sunteți Aici Home » Sud-Muntenia » Dâmboviţa » ANALIZĂ: Senatorul Ţuţuianu explică amendamentele la legile justiţiei care scot oamenii în stradă

ANALIZĂ: Senatorul Ţuţuianu explică amendamentele la legile justiţiei care scot oamenii în stradă 

adrian tutuianu

În ultimul timp, s-au intensificat atacurile la adresa guvernului PSD-ALDE şi a parlamentarilor din coaliţia aflată la putere, din cauza modificărilor pe care vor să le aducă legilor justiţiei.

Senatorul Adrian Ţuţuianu, membru în comisia parlamentară specială pentru modificarea legilor justiţiei, a precizat că propunerile sunt în ton cu democraţia, cu normele europene, cu principiul că toţi, indiferent de funcţie, trebuie să răspundem pentru faptele noastre. Practic, se îndreaptă nişte lucruri, nişte stări de fapt care ne-au adus în situaţia în care ne aflăm astăzi. Mai spune Adrian Ţuţuianu că modificările aduse legilor justiţiei sunt susţinute de asociaţiile magistraţilor judecători.

„În primul rând, răspunderea magistraţilor este subliniată şi cerută de însăşi magistraţi. Statul se îndreaptă cu acţiuni în regres, după ce a achitat prejudiciul, împotriva magistratului care a comis o eroare judiciară, cu rea credinţă sau gravă neglijenţă. Nu se pune nicio presiune asupra magistraţilor. Reaua credinţă sau grava neglijenţă va fi constatată de către o instanţă de judecată. Nici un magistrat care a acţionat cu bună credinţă nu va fi sancţionat”, a declarat Adrian Ţuţuianu.

Demnitarul consideră că este normal ca toate categoriile socio-profesionale din această ţară să răspundă dacă au încălcat o dispoziţie legală. Prin urmare, în cadrul Parchetului General va funcţiona, conform noilor legi, o secţie specială pentru investigarea infracţiunilor săvârşite de procurori şi judecători.

„Se susţine de către diverşi comentatori din viaţa publică că, în felul acesta, se diminuează atribuţiile DNA şi că această secţie ar fi cu determinare politică, ceea ce este complet neadevărat. În primul rând, se observă că DNA nu poate fi imparţial în anchetarea procurorilor DNA. În al doilea rând, nu mai poate face presiuni cu dosare penale împotriva judecătorilor care resping în instanţe cauze DNA. Noua secţie va fi formată din 8 procurori şi 12 angajaţi de specialitate numiţi de Consiliul Superior al Magistraturii. Această secţie de investigare a procurorilor şi judecătorilor nu va avea nici un fel de determinare politică”, a spus senatorul PSD.

Un alt amendament care a generat numeroase discuţii se referă la interdicţia atacării altor instituţii ale statului de către magistraţi.

„Judecătorii şi procurorii sunt obligaţi să se abţină de la manifestarea sau exprimarea defăimătoare, în orice mod, la adresa celorlalte puteri ale statului. Aşa cum politicienii sunt obiect de analiză la inspecţia judiciară cred că şi inversul trebuie să fie valabil. Este de neacceptat ca un procuror general al României să iasă în spaţiul public cu comentarii absolut impardonabile la adresa puterii legiuitoare. Să spui că infractori de rang înalt şi-au pus în cap să modifice legislaţia justiţiei, teză potrivit căreia nu în Parlament trebuie rezolvate aceste probleme. Mă întreb, unde şi-ar dori domnul procuror general să rezolvăm problemele care ţin de legiferarea sistemului”, se întreabă Adrian Ţuţuianu.

Crede seanatorul că ar fi fost normal ca şi preşedintele României să fii avut o reacţie la ieşirile procurorului general.

„În 27 de ani, nu am întâlnit o asemenea situaţie. Nicăieri în lume un procuror nu îşi permite să facă public asemenea declaraţii”, a adăugat Adrian Ţuţuianu.

Un alt amendament adus legilor justiţiei care a supărat pe toată lumea, spune senatorul Ţuţuianu, este acela potrivit căruia magistraţii nu pot fi lucrători operativi, informatori sau colaboratori ai serviciilor secrete.

„Este o normă expresă care a fost propusă de Uniunea Naţională a Judecătorilor. Aceste informaţii vor fi verificate de CSAT şi de Comisiile parlamentare de control SRI şi SIE. Un magistrat care acceptă calitatea de informator a încălcat legea. Nu comisia parlamentară îl scoate afară din sistem, ci propria atitudine”, arată Adrian Ţuţuianu.

Potrivit unui alt amendament la legile justiţiei, hotărârile Consiliului de Apărare a Ţării, acte cu caracter administrativ care nu sunt legi, vor fi desecretizate întrucât trebuie să fie cunoscute de cei care sunt destinatarii aplicării acestora.

Discuţii au avut loc şi pe marginea numirii şi detaşării procurorilor de la parchete locale la parchete superioare respectiv, DNA, DIICOT. Se pare că numirile şi detaşările nu vor mai fi la discreţia şefilor de parchete.

„Este incorect ceea ce se întâmplă astăzi, când şeful de la DIICOT sau DNA ia un procuror de la Răcari şi îl promovează direct în structurile centrale, fără să aibă pregătirea juridică necesară şi experienţa de viaţă care este obligatorie într-o asemenea poziţie”, a precizat Ţuţuianu.

Consideră liderul PSD Dâmboviţa că toate afirmaţiile privind subordonarea justiţiei politicului sunt false. Mulţi dintre cei care le preiau, dintre cei care ies la proteste nu cunosc, de fapt, textele de lege adoptate.

„PNL nu a depus nici un amendament. USR a propus noi amendamente, foarte multe sunt adoptate, iar ei se manifestă împotriva propriilor amendamente. Este foarte ciudat acest lucru. Cvasimajoritatea amendamentelor care se regăsesc în forma finală a legii au fost iniţiate de Consiliuol Superior al Magistraturii, de Uniunea Naţională a Judecătorilor şi de Asociaţia Magistraţilor din România. Sunt foarte multe amendamente admise ale Parchetului General”, a afirmat senatorul social-democrat.

Mărturiseşte Adrian Ţuţuianu că nemulţumirea procurorilor pleacă, în primul rând, de la faptul că acum, prin lege, intervine separarea carierei judecătorilor de cea a procurorilor. „Asta îi deranjează, dar cred că este o chestiune ce ţine de normalitate”.

Adaugă un Comentariu

*