Știri, Muntenia-Sud, România|sâmbătă, aprilie 21, 2018
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » ANIVERSARE: 158 de ani de când s-a înființat statistica oficială în România

ANIVERSARE: 158 de ani de când s-a înființat statistica oficială în România 

FOTO ARHIVĂ (Sursa: www.thuenen.de)

Astăzi, 12 iulie 2017, se împlinesc 158 de ani de la momentul când domnitorul Alexandru Ioan Cuza a înființat statistica oficială în România, instituție care a devenit principalul furnizor de informații privind starea economică și socială a țării. 143 de ani mai târziu, în 2002, statul român recunoaște meritele acestei bresle profesionale prin instituirea “Zilei Statisticianului”, care se sărbătorește de atunci în a doua duminică a lunii iulie.

În Dâmbovița, Direcția Județeană de Statistică numără 28 de specialiști care culeg, prelucrează, analizează și diseminează datele necesare caracterizării vieții economice, sociale şi culturale.

Elena Brezeanu - director executiv Direcția Județeană de Statistică Dâmbovița

Elena Brezeanu – director executiv Direcția Județeană de Statistică Dâmbovița

„Anual, culegem date de la aproximativ 1.500 instituţii, agenţi economici şi sociali, iar prin intermediul celor peste 100 de operatori de teren de la gospodării ale populaţiei, incluse în eşantioane aferente judeţului Dâmboviţa. Este necesar ca informaţia statistică să se întoarcă în societate, în economia reală ca vector al cunoaşterii şi premisă a unor proiecte de dezvoltare viitoare. Aceasta se realizează prin multitudinea de posibilităţi de diseminare a informaţiilor statistice, disponibile în mod gratuit atât pe site-ul instituţiei cât şi ca răspuns, la cererile punctuale.

Având în vedere interesul tot mai mare către informaţia statistică în ultimii ani eforturile noastre s-au îndreptat pentru facilitarea accesului gratuit la informaţiile statistice prin disponibilizarea totală a acestora. Bazele noastre de date inclusiv cea mai cuprinzatoare dintre ele Tempo -on line, precum şi toate publicaţiile instituţiei au acces liber şi gratuit pe siturile noastre”, spune Elena Brezeaznu – director executiv Direcția Județeană de Statistică Dâmbovița.

Aniversarea a 158 de ani de statistică oficială în România este marcată de Direcţia Judeţeană de Statistică Dâmbovita prin organizarea unor manifestări şi evenimente specifice: editarea publicaţiei “Dâmboviţa în cifre“ şi a unor pliante care cuprind date statistice privind indicatorii cheie ai judeţului Dâmboviţa, precum și prin participarea la dezbaterea “Cultura statistică parte a culturii naţionale”, eveniment organizat la Institutul Naţional de Statistică.

„La acest moment aniversar, transmitem felicitările şi mulţumirile noastre tuturor celor care, în calitate de furnizori sau utilizatori de date statistice, dau sens activităţii de statistică oficială precum şi mass-mediei locale pentru modul obiectiv de reflectare şi transmitere către opinia publică a datelor şi informaţiilor statistice ce caracterizează situaţia economică şi socială a judeţului Dâmboviţa”, spune Elena Brezeanu.

Adaugă un Comentariu

*