Știri, Muntenia-Sud, România|joi, decembrie 2, 2021
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » ANIVERSARE: La Colegiul Economic Târgovişte a fost dezvelit bustul lui Ion Ghica

ANIVERSARE: La Colegiul Economic Târgovişte a fost dezvelit bustul lui Ion Ghica 

bust ion ghica 4

Moment istoric la Colegiul Economic „Ion Ghica” din Târgovişte, care a asociat de astăzi, 29 octombrie 2015, numelui şcolii şi bustul eminentului matematician, diplomat, economist, scriitor şi om politic român. Monumentul a fost amplasat în faţa instituţiei de învăţământ şi poartă semnătura artistului plastic argeşean Marius Ivanovici, profesor la Liceul de Arte din Piteşti. Marius Ivanovici a mărturisit sincer că este emoţionat că cea mai importantă lucrare a sa de până acum a fost aşezată pe un soclu în faţa Liceului Economic din Târgovişte, oraş plin de istorie, în care se simte ca acasă.

„Ion Ghica s-a numărat printre liderii de frunte ai mişcării revoluţionare de la 1848, a ocupat funcţii importante în stat, numărând trei mandate de prim-ministru al României şi numeroase portofolii ministeriale. Pe lângă activitatea politică, Ion Ghica s-a impus drept una dintre cele mai avizate voci în cercurile academice din România, fiind ales în patru rânduri preşedinte al Academiei Române, un record pentru cel mai înalt for de ştiinţă şi cultură din România.

Cu respectul cuvenit acestei personalităţi uriaşe şi trecutului glorios al înaintaşilor noştri de pe aceste meleaguri, noi, cei de la Colegiul Economic Ion Ghica Târgovişte, reafirmăm încrederea noastră în şcoala românească, în rolul ei de a da un viitor mai bun elevilor aici, în ţara noastră. Suntem o şcoală cu o bună reputaţie în comunitate, care a demonstrat spirit inovativ şi capabilitatea acţiunii sociale, anticipând întotdeauna nevoile mediului de afaceri.

Echipa noastră are convingerea că educaţia de calitate este fundaţia devenirii tinerelor generaţii ca oameni şi profesionişti. Vă asigurăm că vom continua a face din a învăţa şi ai învăţa pe alţii crezul nostru suprem, pentru a fi la înălţimea numelui Ion Ghica, pe care-l poartă cu mândrie şcoala noastră”, a spus prof. Suzana Ilie – director Colegiul Economic Ion Ghica Târgovişte.

bust ion ghica 2

Evenimentul care a îmbrăcat într-un mod inedit sărbătorirea „Zilei şcolii” şi a celor 91 de ani de învăţământ economic în Târgovişte a fost posibil datorită implicării exclusive a preşedintelui Consiliului Judeţean Dâmboviţa – Adrian Ţuţuianu.

„Anul trecut, am făcut o promisiune şi, în cadrul unei tabere de sculptură pe care am înfiinţat-o în urmă cu doi ani, am reuşit să realizăm şi bustul lui Ion Ghica. Momentul acesta are o dublă semnificaţie. Mai întâi de toate, cinstirea unei personalităţi marcante a României, a unui om cu legături strânse cu judeţul Dâmbovişa, şi în al doilea rând cinstirea dumneavoastră, a celor care daţi astăzi personalitate şi importanţă unei şcoli recunoscută la nivel judeţean şi naţional. O să continuăm să vă sprijinim. Am discutat săptămâna trecută cu primarul Cristian Stan şi vă asigur că liceul este prioritatea numărul unu pe lista de investiţii a Primăriei Târgovişte pentru un proiect european. Aşteptăm publicarea ghidului de finanţare şi, anul viitor, să avem satisfacţia începerii lucrărilor pe un proiect de reabilitare, modernizare, consolidare, extindere, tot ceea ce este necesar la Colegiul Economic Ion Ghica”, a precizat Adrian Ţuţuianu.

Înspectorul şcolar general, prof. Sorin Ion, le-a recomandat profesorilor şi elevilor să fie mândri că liceul poartă numele unui om care a fost de atâtea ori prim-ministru al României, preşedinte al Academiei Române şi despre care nu ştim ce să spunem mai înainte, că a fost un mare matematician sau un mare economist.

bust ion ghica 1

„În orice caz, a fost unul dintre marii noştri înaintaşi. Trebuie să fiţi mândri, dar îmi place să cred că, de pe soclu sau de mai sus, Ion Ghica însuşi este mândru că numele său a fost dat unei astfel de şcoli. Deja, prezenţa noastră aici, pentru a doua oară într-un timp atât de scurt, devine discriminatorie pentru celelalte şcoli din municipiu şi din judeţ. Vă felicit pentru activitatea pe care o depuneţi”, a spus prof. Sorin Ion.

Ca fost elev al Liceului Economic din Târgovişte, senatorul Leonardo Badea a avut la rândul său un sfat pentru cei care învaţă în această şcoală de elită pentru judeţ, dar şi pentru ţară.

„Mi-am dat seama că toţi cei care am fost elevi şi profesorii noştri am creat aici o identitate pentru învăţământul românesc, o identitate care s-a remarcat prin seriozitate, printr-un înalt nivel academic şi ştiinţific, un liceu care a devenit de referinţă pentru Târgovişte şi pentru România. La un moment dat, a venit vremea ca această identitate să poarte un nume. Dumneavoastră sunteţi elevi ai liceului când această identitate de seriozitate şi performanţă a căpătat un nume şi cred că nu se putea să se acorde un nume mai inspirat ca acela al lui Ion Ghica, om de ştiinţă, savant, economist, om politic, un om cu multiple valenţe, o personalitate a vieţii publice din România”, a concluzionat senatorul Leonardo Badea.

bust ion ghica 3

Adaugă un Comentariu

*