Știri, Muntenia-Sud, România|vineri, februarie 28, 2020
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » ANIVERSARE: Poliţia Română, 193 de ani de atestare documentară

ANIVERSARE: Poliţia Română, 193 de ani de atestare documentară 

racari 3

Primele atestări privind Poliţia Română datează din vremea lui Neagoe Basarab sau a lui Mihai Viteazu (crearea instituţiei agiei), continuă cu domnia lui Mihai Sutzu (organizarea pazei Capitalei, emiterea primelor acte de identitate şi reglementarea portului armelor) iar din 1806, organele de pază şi ordine din Capitală primesc denumirea generică de “POLIŢIE”.

Prin art. 50 din Legea nr. 218 din 23 aprilie 2002, data de 25 martie a fost desemnată Ziua Poliţiei Române. Alegerea acestei date este legată de simbolul creştin al Bunei Vestiri aflat pe primul steag al Marii Agii, simbol ce a fost preluat şi pe actualul drapel al Poliţiei Române.

Cu ocazia Zilei Poliției Române, au fost avansați în gradul profesional următor peste 5.600 de agenți și ofițeri, dintre care 600 înaintea împlinirii stagiului minim în gradul profesional deținut. De asemenea, vicepremierul Gabriel Oprea – ministru al Afacerilor şi Internelor a oferit distincţii speciale unor poliţişti care s-au remarcat pentru rezultatele deosebite obţinute. Între aceştia, l-am regăsit pe subcomisarul Vasile Mihael din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti, pentru contribuția avută la documentarea activității unor grupări de crimă organizată.

DÂMBOVIŢA: Cuvânt de învăţătură din partea Mitropolitului Nifon

Ziua Poliţiei Române a fost marcată cum se cuvine şi de cadrele Inspectoratului Judeţean de Poliţie Dâmboviţa. La şedinţa festivă organizată la sediul IPJ, alături de comisarul şef Danil Zepişi, viitor chestor de poliţie, s-au aflat ÎPS Nifon Mihăiţă – Mitropolitul Târgoviştei; Ioan Marinescu – prefectul judeţului Dâmboviţa; şefi de arme şi instituţii care colaborează în mod direct cu Poliţia Română.

IPJ Dambovita 2

ÎPS Nifon a vorbit despre vremurile pe care le trăim, dubioase, ciudate, despre perimarea valorilor şi tensiunile existente în societate. Tot ceea ce este rău şi ne umbreşte existenţa, a spus Mitropolitul Nifon, nu se poate îndepărta decât prin credinţă. Învăţătura creştină este singura care aduce echilibru.

Prefectul Ioan Marinescu a avut un discurs scurt, urând poliţiştilor sănătate, noroc şi putere de muncă. A urmat avansarea în grad profesional înainte de împlinirea termenului de acordare a cinci ofiţeri de poliţie şi a patru agenţi. La termen, au fost gradaţi 13 ofiţeri de poliţie şi 69 de agenţi.

La final, generalul în rezervă Romanciuc, în vârstă de 93 de ani, i-a îndemnat pe poliţiştii dâmboviţeni să dea dovadă de „conştiinţă în serviciu”.

IPJ Dambovita 1

Şi la Răcari, s-a consumat astăzi un eveniment deosebit, cu prilejul „Zilei Poliţiei Române”. În oraşul drapelelor, cum este denumită urbea păsorită de edilul Marius Caraveţeanu, s-a mai înălţat un steag pe catargul inaugurat în faţa Poliţiei Oraşului Răcari. De faţă la acest moment emoţionant, alături de prefectul Ioan Marinescu, primarul Marius Caraveţeanu şi şeful IPJ Dâmboviţa – comisarul şef Danil Zepişi, s-au aflat numeroşi cetăţeni, elevi ai şcolilor şi liceului din localitate.

racari 2

CĂLĂRAŞI: Poliţiştii şi-au arătat forţa într-un exerciţiu demonstrativ în trafic

La Călăraşi, au fost avansaţi în grad 63 de poliţişti, dintre care 15 ofiţeri şi 48 de agenţi de poliţie. De asemenea, cu ocazia Zilei Poliţiei Române, au fost amenajate standuri expoziţionale cu tehnică folosită în activitatea de poliţie: laboratorul criminalistic mobil, folosit pentru realizarea cercetării eficiente la locul comiterii infracţiunilor, autospecialele, tehnică, uniforme din dotarea poliţiştilor de rutieră, ordine publică şi luptătorilor SAS.

IPJ Călăraşi 1

Totodată, a fost organizat un punct de informare cu privire la oferta educaţională a şcolilor de poliţie, un concurs cu tematică rutieră, constând în desene pe asfalt, şi o demonstraţie de patrulare, de prindere şi imobilizare a infractorilor cu ajutorul unui câine poliţist.

Luptătorii Serviciul pentru Acţiuni Speciale au pregătit un exerciţiu demonstrativ constând în interceptarea unui autovehicul în trafic, prinderea, imobilizarea şi conducerea persoanelor suspecte, folosind câinele de serviciu şi procedee de autoapărare.

IPJ Calaraşi 2

ARGEŞ: 93 de ofiţeri şi subofiţeri au fost avansaţi în grad

Cu ocazia Zilei Poliţiei Române, şase ofiţeri şi cinci subofiţeri din cadrul IPJ Argeş au fost avansaţi în gradul profesional următor înainte de termen. De asemenea, alţi 27 de ofiţeri şi 55 de subofiţeri au primit epoleţi noi, ca urmare a îndeplinirii stagiului minim şi a celorlalte condiţii necesare pentru avansarea în grad superior. Totodată, 19 poliţişti care au contribuit decisiv la combaterea infracţionalităţii şi creşterea prestigiului instituţiei au fost recompensaţi cu „mulţumiri scrise”. Vezi lista nominală!

IALOMIŢA: Poliţiştii şi-au sărbătorit ziua împreună cu copiii din judeţ

„Porţile” Inspectoratului de Poliţie Ialomiţa s-au deschis, pe 24 martie, pentru şcolarii şi preşcolarii din judeţ. Micuţilor curioşi le-au fost prezentate dotările Poliţiei, de la arme şi tehnică de intervenţie, până la autospeciale. Astfel, în parcarea inspectoratului s-au aflat poliţişti, care au prezentat invitaţilor laboratorul mobil folosit de Serviciul Criminalistic pentru realizarea cercetărilor la faţa locului. Încântarea şcolarilor a atins apogeul când au fost lăsaţi să urce pe motocicleta Serviciului Rutier, care avea în funcţiune semnalele acustice şi luminoase.

SAMSUNG CSC

Serviciul pentru Actiuni Speciale a prezentat armamentul şi autospeciala din dotare. Expoziţia de arme, muniţii şi materiale pirotehnice prezentată de poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase a fost următorul punct de oprire şi a reuşit să-i antreneze pe vizitatori într-un dialog efervescent despre „puşti cu lunetă, mitraliere, pistoale şi artificii”.

La Centrul Operaţional de primire a apelurilor de urgenţă 112, poliţiştii le-au explicat copiilor cum să utilizeze apelurile telefonice către poliţie şi că trebuie să conştientizeze faptul că apelul 112 se foloseşte doar în cazuri de urgenţă.

Laboratoarele criminalistice au prezentat un real interes pentru cei mici, fiindu-le prezentate tehnica poligrafului („detectorul de minciuni”), modul de formare a urmelor digitale şi modalitatea de amprentare.

PRAHOVA: Ziua Poliţiei a fost încheiată cu foc de artificii

Poliţiştii prahoveni au organizat, în incinta Parcului „Constantin Stere” din Bucov, faza zonală a concursului „Primăvara pe bicicletă”, destinat elevilor din clasele V – VIII, din comunele Bucov, Blejoi, Păuleşti, Bărcăneşti şi Târgşoru Vechi. Competiţia a vizat verificarea cunoştinţelor privind circulaţia pe drumurile publice. De asemenea, s-au organizat, în cadrul „Zilei Porţilor Deschise”, demonstraţii practice ale structurilor specializate: prelevări de amprente, expoziţii de echipament, exerciţii de intervenţie, standuri de informare, încheiate, la lăsarea serii, cu un foc de artificii.

Adaugă un Comentariu

*