Știri, Muntenia-Sud, România|luni, iunie 25, 2018
Sunteți Aici Home » SOCIAL » APLICAŢIE: Europenii pot ajuta la monitorizarea speciilor de floră şi faună străine

APLICAŢIE: Europenii pot ajuta la monitorizarea speciilor de floră şi faună străine 

Sursa foto: ochiulcarerade.files.wordpress.com

Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene a lansat o aplicatie dezvoltată pentru telefoanele inteligente, având ca scop să ajute cetățenii în a identifica și face schimb de informații cu privire la 37 de specii de floră și faună străine în Europa. Cetăţenii pot folosi sistemul de poziționare geografică și aparatele de fotografiat de pe telefoanele mobile la reperarea acestor specii – informează Centrul Europe Direct Târgovişte.

Prin trimiterea unei fotografii și a locului în care a fost realizată, prin intermediul noii aplicații, utilizatorii contribuie la elaborarea unei hărți a speciilor invazive și a zonelor în care apar acestea, colaborând astfel la realizarea unei Rețele europene de informații despre speciile străine.

„Frumusețea acestei aplicații este că transformă utilizatorii săi în oameni de știință în civil, ajutând astfel la monitorizarea acestor specii care pun în pericol biodiversitatea Europei. Informațiile colectate cu ajutorul aplicației vor spori cunoștințele pe care le avem deja despre aceste specii. Astfel, vom crește gradul de conștientizare de către populație a problemelor care au drept cauză speciile invazive străine”, a declarat Tibor Navracsics, comisarul european pentru educație, cultură, tineret și sport.

Aplicația „Specii străine invazive în Europa” conține informații detaliate și fotografii ale acestor animale și plante, este gratuită și poate fi descărcată pentru sistemele de operare Android și iOS.

Printre cele 37 de specii invazive străine se numără, de exemplu:
– veverița gri americană, care poate fi purtătoarea unui virus letal pentru veverițele roșcate autohtone;
– ratonul, care poartă unele boli ce afectează atât oamenii, cât și animalele sălbatice sau domestice; sau
– racii de apă dulce nord-americani, care sunt purtătorii unei ciuperci letale pentru speciile similare autohtone.

Adaugă un Comentariu

*