Știri, Muntenia-Sud, România|luni, iulie 6, 2020
Sunteți Aici Home » Sud-Muntenia » Argeș » ARGEŞ: Barajele gonflabile vor înlocui digurile din saci de nisip care se construiau în calea apelor!

ARGEŞ: Barajele gonflabile vor înlocui digurile din saci de nisip care se construiau în calea apelor! 

Foto: adevarul.ro

Argeşul dispune, de săptămâna aceasta, de un sistem de materiale de protecţie împotriva inundaţiilor bazat pe diguri gonflabile, care se umplu cu apă, mult mai eficiente şi mai rapid de instalat decât digurile similare din saci de nisip. Dacă Administraţia Bazinală de Apă Argeş – Vedea ar fi avut acest sistem la sfârşitul lunii trecute, localităţile afectate de inundaţii ar fi făcut altfel faţă puhoaielor de apă. Avantajele acestor diguri sunt cele care ar fi făcut diferenţa, datorită poziţionării rapide în locurile dorite, posibilităţilor de instalare în timp scurt şi a necesarului redus de personal pentru manevrare.

Instalarea digului de 500 de metri se realizează în patru ore, de către patru oameni, în timp ce un dig similar din saci de nisip presupune mult mai mult timp şi implicarea mai multor persoane. Noile diguri sunt prevăzute cu motopompe şi conducte flexibile pentru umplerea cu apă şi sunt realizate din materiale rezistente la razele ultraviolete, produse chimice corozive, produse petroliere, temperaturi extreme.

Barajele gonflabile au ajuns la ABA Argeş Vedea prin proiectul Danube WATER, derulat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria 2007-2013. Acest proiect se încadrează în categoria proiectelor strategice – atât pentru implementarea Strategiei Dunării, cât şi a Programului de dezvoltare transfrontalieră România-Bulgaria – şi cuprinde 13 parteneri, 8 din Romania şi 5 din Bulgaria, unul din cei 8 fiind Administraţia Naţională Apele Romane.

Obiectivul proiectului este crearea unui sistem transfrontalier Romania – Bulgaria de gestiune şi monitorizare a factorilor de mediu pe Dunare, menit să sprijine măsurile comune de combatere a situaţiilor extreme (secetă, inundaţii, poluări, contaminări). Administraţia Bazinală de Apă Argeş-Vedea a mai avut în dotare un astfel de sistem de hidrobaraje, acestea fiind folosite cu succes la inundaţiile majore de pe fluviul Dunarea din anii trecuţi.

Sursa: Adevărul

Adaugă un Comentariu

*