Știri, Muntenia-Sud, România|joi, octombrie 22, 2020
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » ARGEŞ: Cinci cazuri de „boala limbii albastre” confirmate la Cocu şi Călineşti! Urmează recensământul animalelor pe o rază de 100 km

ARGEŞ: Cinci cazuri de „boala limbii albastre” confirmate la Cocu şi Călineşti! Urmează recensământul animalelor pe o rază de 100 km 

Foto: cotidianul.ro

Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Argeş a confirmat 5 cazuri de febra catarala ovina sau boala limbii albastre, în localităţile Cocu (4 cazuri) şi Călineşti (1 caz).

„În acest context, astazi – 1 septembrie, am activat si intrunit, la nivelul Institutiei Prefectului, Centrul Local de Combatere a Bolilor pentru a aproba si urmari implementarea planului de masuri necesare prevenirii unor focare ale acestei boli si, evident, pentru eradicarea celor doua deja existente. In acest moment, animalele infestate sunt izolate si aflate sub tratament, nefiind cazul sacrificarii lor”, a precizat prefectul Mihail Oprescu.

Prin urmare, pe o raza de protectie de 100 de km in jurul focarelor, se va efectua un recensamant al animalelor domestice cu potential de imbolnavire, respectiv ovine, bovine si caprine, iar in zona de control de 20 de km din jurul focarelor se efectueaza inspectii clinice periodice lunare ale animalelor domestice.

Totodata, se vor informa detinatorii de animale despre necesitatea observarii permanente a acestora, precum si despre obligativitatea anuntarii oricarei modificari a starii de sanatate catre medicul veterinar si in special anuntarea decesului animalului.

Se vor monitoriza targurile de animale si pietele din aria focarelor semnalate, dar si de pe intreg judetul, pentru a preintampina comercializarea unor animale purtatoare ale virusului si transmiterea acestuia in alte zone din judet.

„Ceea ce trebuie cunoscut de catre toti cetatenii la care ajunge aceasta informatie, este faptul ca boala nu este transmisibila la om, nu afecteaza in niciun fel starea de sanatate daca dintr-o eroare se consuma lapte sau carne infestata, pierderile sunt doar de natura economica, putand afecta comercializarea in pietele cu specific a produselor lactate si din carne”, a punctat prefectul Mihail Oprescu.

Dat fiind faptul ca boala se transmite de la animale prin intepaturile de tantari, recomandarile facute primariilor din localitatile in care au fost semnalate focare, pentru a fi aduse la cunostinta tuturor cetatenilor, sunt acelea de a efectua dezinsectii si dezinfectii in grajduri si in locurile in care sunt adapostite animalele, dar si toaletari ale zonelor cu vegetatie crescuta care pot atrage insectele ce transmit virusul.

Adaugă un Comentariu

*