Știri, Muntenia-Sud, România|vineri, septembrie 24, 2021
Sunteți Aici Home » Sud-Muntenia » Argeș » ARGEŞ: Conferinţă comemorativă dedicată rezistenţei anticomuniste muscelene

ARGEŞ: Conferinţă comemorativă dedicată rezistenţei anticomuniste muscelene 

comemorare eroi anticomunisti

Publicistul Radu Petrescu-Muscel, secretar general al Asociației Urmașilor Persecutaților Regimului Comunist din România și conducătorul Centrului de Cercetări Istorice „Preotul Gheorghe I. Cotenescu”, a susținut, miercuri – 24 mai 2017, la Primăria Câmpulung Muscel, judeţul Argeş, o conferință comemorativă dedicată rezistenței armate anticomuniste muscelene condusă de lt. col. Gheorghe Arsenescu (1907-1962). Prezentarea faptelor a fost dublată de fotografii și hărți sugestive.

„Patru persoane, un civil (dâmboviţeanul Traian Marinescu, zis Geagu) și trei militari (lt. col. Gheorghe Arsenescu și maiorii Ion Dumitrache și Nicolae Mihăilescu din regimentul de Vânători de Munte din Câmpulung), au fost executate în perioada 1950-1962, deși, în mod paradoxal, nu a existat nici un incident între cei din munți și trupele de Securitate, Miliție și Armată concentrate în zonă. Peste 100 de persoane au fost arestate și condamnate în timp pentru apartenența și sprijinul acordat acestui grup, aflat practic în curs de organizare în Câmpulung și în localitățile din nordul fostului județ Muscel, inclusiv câțiva membri ai viitorului nucleu de rezistență fondat și condus inițial tot de lt. col. Gheorghe Arsenescu, împreună cu frații Toma și Petre Arnăuțoiu, în zona Nucșoara, la vest de Câmpulung Muscel”, a dezvăluit Radu Petrescu-Muscel.

CITEŞTE ŞI: Elevii de la Voineşti cercetează cu interes istoria recentă a României

Invitatul-surpriză, scriitorul și jurnalistul Adrian Irvin Rozei, cetățean francez, a adus la cunoștința unui public de vârste diferite, dominat de interesul vădit al elevilor unei clase a Colegiului Național „Dinicu Golescu” din localitate, informaţii inedite despre familia sa lărgită, originară din Galați, punând accent pe procesele staliniste de la Canalul Dunăre-Marea Neagră, cărora le-au căzut victime unchiul domniei sale, inginerul Aurel Rozei-Rozenberg (1907-1952), șef de promoție la Școala de Mine din Saint-Etienne (Franța), și inginerul câmpulungean Nicolae Vasilescu zis Colorado (1910-1942) care, sprijinit moral de Ion Mihalache, a absolvit cu brio prestigioasa universitate americană Boulder-Colorado, devenind unul din specialiștii cu care a colaborat, inclusiv după 23 August 1944, industriașul Nicolae Malaxa. După grele suferințe și enorme umilințe, soția și cei doi copii ai martirului Nicolae Vasilescu-Coloradu au părăsit România, stabilindu-se în Franța. Prezentarea a fost dublată de imagini obținute de Radu Petrescu-Muscel, în calitatea sa de cercetător autorizat de CNSAS.

„Dovedind respect față de un trecut dureros, soldat cu circa 2 milioane de victime prin includerea membrilor de familie ai celor care au cunoscut martirajul în temnițele comuniste, autoritățile gălățene au reintrodus în memoria colectivă a comunității locale numele inginerului martir Aurel Rozei-Rosenberg prin nume de stradă (2015) și cetățenia de onoare post-mortem (2016)”, precizează Radu Petrescu-Muscel.

Adrian Irvin Rozei, implicat și în amplul proiect pe care îl reprezintă „Memorialul de la Sighet” la nivel european, şi-a arătat convingerea că și autoritățile câmpulungene vor face același lucru pentru cei doi martiri născuți în localitate, inginerul Nicolae Vasilescu-Colorado și lt. col. Gheorghe Arsenescu (1907-1962), în condițiile în care anul acesta se împlinesc 110 ani de la nașterea celui din urmă şi 55 de ani de la execuție.

Printr-o moțiune, participanții la conferinţa organizată la Câmpulung au solicitat autorităților locale ca martirajul celor patru persoane din rezistența anticomunistă musceleană care au fost executate, precum şi cel al inginerului Vasilescu-Colorado, să fie recunoscut în anul comemorativ 2017 mai întâi prin fixarea din nou a tăblițelor pe strada Haiducii Muscelului (dispărute de ani de zile), urmată în cel mai scurt timp de redenumirea de străzi, acordarea de cetățenii de onoare post-mortem, autorizarea ridicării în centrul Câmpulungului a unui monument reprezentativ și a realizării unei săli speciale în cadrul Muzeului Municipal.

La final, s-a efectuat o deplasare la complexul monumental „Zidul Roșu”, dedicat rezistenței nucșorenilor și amplasat lângă Mausoleul Eroilor de la Mateiaș, unde s-a oficiat un scurt serviciu religios de către preotul Marian Dinițoiu și s-au depus coroane de flori.

„A fost un moment emoționant, care a precedat sfânta sărbătoare a Înălțării Domnului și ziua tuturor eroilor neamului, printre care se regăsesc și toți cei care au opus rezistență, după puterile fiecăruia, regimului comunist dintr-o Românie abandonată, vremelnic, de Occident…”, încheie publicistul Radu Petrescu Muscel – secretar general al Asociației Urmașilor Persecutaților Regimului Comunist din România.

Adaugă un Comentariu

*