Știri, Muntenia-Sud, România|duminică, august 9, 2020
Sunteți Aici Home » Sud-Muntenia » Argeș » ARGEŞ: Doctoriţele şpăgare au fost trimise în judecată. Cei 1.000 de mituitori cercetaţi au scăpat!

ARGEŞ: Doctoriţele şpăgare au fost trimise în judecată. Cei 1.000 de mituitori cercetaţi au scăpat! 

bani

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Piteşti au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatelor Iulia Maria Mihai, medic șef al Serviciului de Expertiză a Capacității de Muncă și președinte al Comisiei de Expertiză Medicală a Casei Județene de Pensii și Asigurări Sociale Argeș, pentru luare de mită în formă continuată (487 acte materiale), şi pe Camelia Săndulescu, medic în cadrul Serviciului de Expertiză a Capacității de Muncă din structura Casei Județene de Pensii și Asigurări Sociale Argeș, pentru luare de mită în formă continuată (588 acte materiale).

Potrivit DNA, cele două doctoriţe şi-au desfăşurat activitatea infracţională în perioada 2013 – 2014, când au primit sume de bani cuprinse între 100 şi 200 lei şi alte foloase de la peste 1.000 de persoane care s-au prezentat în perioadele de referință la cabinetele de expertiză pentru încadrarea într-un grad de invaliditate, revizuirea medicală, prelungirea concediului medical peste 90 de zile sau pentru emiterea certificatului constatator asupra capacității de muncă.

Prin plata acestor sume se urmărea pensionarea medicală anticipată a unor persoane a căror stare de sănătate nu justifica această decizie, prin atestarea nelegală a diverse grade de incapacitate de muncă sau verificarea sumară a documentelor prezentate pentru examinările medicale obligatorii, iar în unele situaţii pentru emiterea deciziei de pensionare. Astfel, au existat situații în care, într-o singură zi, medicul Mihai Iulia Maria a primit într-o singură zi sume de bani și alte foloase de la peste 20 de persoane care s-au prezentat la cabinetul de expertiză.

Cinci modalităţi de primire a şpăgii

Potrivit actelor de urmărire penală efectuate, banii le erau remiși celor două inculpate în următoarele modalități concrete:
– persoanele solicitante au inserat printre actele medicale prezentate inculpatelor sume de bani pe care acestea, luându-și măsuri de precauție, și le-au însușit;
– persoanele solicitante au pus sume de bani pe masa de lucru a inculpatelor sau le-au înmânat acestora, pe care, de asemenea, și le-au însușit;
– persoanele solicitante au introdus sume de bani direct în buzunarele inculpatelor;
– persoanele solicitante au remis inculpatelor, separat, sau împreună cu sume de bani, diverse foloase, în marea lor majoritate produse alimentare, parfumuri și alte produse cosmetice, bijuterii, obiecte decorative;
– inculpatele au primit, în unele cazuri, sume de bani care se aflau în dosarele medicale puse la dispoziție de către asistentele medicale;

De fiecare dată când au primit sume de bani sau alte foloase, inculpatele și-au luat măsuri de precauție ca această activitate să nu fie observată de alte persoane (acopereau imediat sumele de bani cu diverse înscrisuri atunci când în încăpere mai intra cineva, iar după primirea sumelor de bani sau a foloaselor, într-un interval de timp foarte scurt, le ascundeau în anumite zone aflate în apropiere).

În toate cazurile în care inculpatele au primit sume de bani sau foloase cu titlu de mită, au evitat orice discuție legată de remiterea acestor bani sau foloase, evitând, de asemenea, să atingă pentru un timp foloasele primite de la persoanele pe care nu le cunoșteau foarte bine.

În condițiile în care inculpatele observau remiterea sumelor de bani sau a altor foloase, completau apoi cu rapiditate actele medicale de dispoziție după care, fără să examineze clinic persoanele solicitante, le cereau acestora să părăsească biroul pentru a primi deciziile, avizele sau certificatele de la asistentele medicale.

De cele mai multe ori, întreaga procedură cu persoana solicitantă dura circa 2-3 minute sau, în unele situații, mai puțin de un minut, interval de timp foarte scurt în care inculpatele ”examinau” actele medicale şi emiteau deciziile pentru stabilirea gradului de invaliditate, avizele pentru prelungirea concediilor sau certificatele pentru stabilirea capacității de muncă.

Au existat, de asemenea, situații în care inculpatele Mihai Iulia Maria şi Săndulescu Camelia au primit bani sau alte foloase cu titlu de mită în contextul în care au permis persoanelor solicitante să depună documentații medicale incomplete ori care nu susțineau diagnosticul la momentul respectiv.

„Cu privire la cele peste 1.000 pe persoane care au fost cercetate în cauză sub aspectul infracțiunii de dare de mită, s-a dispus renunțarea la urmărirea penală. În baza art. art.318 C. pr. pen, având în vedere toate circumstanțele cauzei, conținutul faptelor, modalitatea și împrejurările concrete de săvârșire, vârsta, persoana suspecților, s-a constatat că nu există interes public în urmărirea acestora”, se arată într-un comunicat al DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Argeș.

Adaugă un Comentariu

*