Știri, Muntenia-Sud, România|marți, iunie 19, 2018
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » ARGEŞ: Eroii rezistenţei anticomuniste muscelene, comemoraţi la Câmpulung

ARGEŞ: Eroii rezistenţei anticomuniste muscelene, comemoraţi la Câmpulung 

executatii haiducii muscelului

Miercuri, 24 mai 2017, Primăria Câmpulung, din judeţul Argeş, găzduieşte o conferinţă comemorativă dedicată rezistenţei armate anticomuniste muscelene fondată şi condusă de locotenent-colonelul Gheorghe Arsenescu. Evenimentul este organizat de Asociaţia Urmaşilor Persecutaţilor Regimului Comunist din România şi Centrul de Cercetări Istorice „Preot Gheorghe I. Cotenescu”.

„Un invitat-surpriză, cetăţean francez, va conferenţia despre procesele staliniste de la Canalul Dunăre-Marea Neagră, cu accent pe destinul tragic al inginerului câmpulungean Nicolae Vasilescu-Colorado, una dintre cele trei persoane condamnate şi executate cu 65 de ani în urmă, în octombrie 1952, cu descendenţi stabiliţi în Franţa”, ne-a declarat publicistul Radu Petrescu-Muscel, secretar executiv al Asociaţiei Urmaşilor Persecutaţilor Regimului Comunist din România.

În perioada 1950-1952, au fost executate patru persoane, un civil şi trei militari, din cele peste 100 arestate pentru apartenenţa şi sprijinul acordat grupulului de luptă anticomunistă care a acţionat în Câmpulung şi în localităţile din nordul fostului judeţ Muscel. Între cei executaţi îl regăsim pe studentul ţărănist dâmboviţean Traian Marinescu (Geagu), după ce, în noiembrie 1946, a dat foc unei urne cu buletine de vot fiindcă s-a încercat falsificarea rezultatului alegerilor în comuna natală. Izvoare (azi, Voineşti) a devenit astfel singura localitate din România unde s-au repetat alegerile, în prezenţa unor observatori americani.

Acţiunea comemorativă din data de 24 mai 2017 se va încheia la complexul monumental „Zidul Roşu”, amplasat lângă Mausoleul Mateiaş, unde se va oficia o slujbă de pomenire şi vor fi depuse coroane de flori.

Adaugă un Comentariu

*