Știri, Muntenia-Sud, România|vineri, noiembrie 27, 2020
Sunteți Aici Home » AGRICULTURĂ » ARGEŞ: Focar de pseudopestă aviară în comuna Mihăileşti!

ARGEŞ: Focar de pseudopestă aviară în comuna Mihăileşti! 

gaini

Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti a confirmat existenţa pseudopestei aviare (Boala Newcastle) în două gospodarii din comuna Mihăileşti, judeţul Argeş. Imediat, Instituţia Prefectului a convocat o şedinţă a Comitetului Local pentru Combaterea Bolilor Argeş, în vederea aprobării planului de măsuri pentru combaterea focarelor.

S-a dispus uciderea imediată a tuturor păsărilor din exploataţii şi distrugerea acestora, precum şi a tuturor materialelor sau deşeurilor (furaje, asternuturi de paie, balegar) susceptibil a fi contaminate. De asemenea, au fost luate şi alte măsuri pentru a evita răspândirea bolii: curăţarea şi dezinfectarea clădirilor folosite pentru adapostirea pasarilor, respectarea unei perioade de vid sanitar pana la reintroducerea de pasari in exploatatii, depistarea si distrugerea oualelor produse in cele doua exploatatii, precum si a carnii de pasare provenita din acestea.

Totodată, se va efectua o anchetă anchete epidemiologice şi se va delimita o zonă de protectie pe o raza de minim 3 km si a unei zone de supraveghere de 10 km. Prin Hotarare, Centrul Local a dispus in sarcina Garzii Forestiere notificarea administatorului fondului cinegetic din zona pentru a informa DSVSA in legatura cu prezenta de pasari moarte pe raza acestuia.

Directia de Sanatate Publica va atentiona medicii de familie cu privire la obligatia de a fi informata orice suspiciune de boala. Deşi pseudopesta se transmite la om mai greu decât gripa aviară (se pare prin contact cu sângele şi viscerele păsării), pericolul nu poate fi exclus. Semnele infectării la om: conjunctivită, febră şi manifestări gripale.

Situaţia focarelor de boală de Newcastle (pseudopestă aviară) în România, în perioada 2005-2014, a oscilat de la 55 de focare în 2005, la 94 de focare în 2006, la 28 în 2007, ajungând în anii 2012 şi 2014 la doar câte un singur caz de pseudopestă aviară.

Adaugă un Comentariu

*