Știri, Muntenia-Sud, România|luni, ianuarie 18, 2021
Sunteți Aici Home » ADMINISTRAŢIE » ARGEŞ: Prefectura îi pregăteşte pe pomicultori să acceseze fondurile europene

ARGEŞ: Prefectura îi pregăteşte pe pomicultori să acceseze fondurile europene 

Foto: youtube.com

Instituţia Prefectului judeţului Argeş a demarat o campanie de informare menită să-i pregătească pe agricultori în vederea accesării fondurilor europene nerambursabile care vor fi alocate pentru perioada 2014-2020.

„Pentru reinnoirea si dezvoltarea satelor sunt prevazute 1,1 miliarde euro si, ca noutate, in noua perioada de finantare va exista un subprogram dedicat sectorului pomicol caruia ii sunt alocate 320 milioane euro, din care 260 milioane pentru dezvoltarea fermelor, reconversia si inlocuirea plantatiilor vechi precum si pentru prelucrarea si comercializarea de produse agricole si infiintarea de grupuri de producatori”, a precizat prefectul Cristian Soare. 

La nivelul judeţului Argeş există aproximativ 20.000 de hectare de livadă, predominând speciile de prun şi măr. De precizat că aproximativ 60% sunt plantaţii în declin, având peste 25 de ani vechime.

„Asadar, obiectivul nostru pentru perioada urmatoare va fi restructurarea sectorului pomicol prin inlocuirea plantatiilor aflate in declin si crearea de plantatii tinere, respectiv cca 4.000 de ha de plantatii noi de livada, prin accesarea acestei submasuri din PNDR”, spune Cristian Soare.

In cadrul strategiei de dezvoltare, au fost identificate 7 zone cu potential pomicol din care fac parte 59 de localitati:

• Bazinul Valea Topologului, Bazinul Raului Arges, Bazinul Maracineni
• Bazinul Valea Valsanului, Raul Doamnei si Bratia, Bazinul Topoloveni
• Bazinul Raul Targului- Argesel, Bazinul Vedea – Moraresti

Autorităţile argeşene au demarat deja intalniri cu asociatiile de pomicultori precum si cu primarii din zonele rurale pentru inventarierea terenurilor din jurul scolilor care se preteaza pentru infiintarea loturilor demonstrative. S-au identificat astfel de suprafeţe în 27 de comune din cele 7 bazine pomicole, cumulând 15 ha.

Adaugă un Comentariu

*