Știri, Muntenia-Sud, România|marți, februarie 25, 2020
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » ARGEŞ: Voluntarii Greenpeace inventariază pădurile virgine din zona Vidraru

ARGEŞ: Voluntarii Greenpeace inventariază pădurile virgine din zona Vidraru 

Credit foto: Dan Campean

90 de voluntari Greenpeace din România și alte 9 țări din Europa vor realiza inventarul pădurii virgine din zona Cumpăna-Vidraru, pentru a sublinia nevoia protejării prin lege a acestor păduri unice, amenințate cu dispariția. Tabăra se desfăşoară pe parcursul a trei săptămâni. Până acum, au fost inventariaţi 800 de arbori, inclusiv arbori morți, pe picior sau la sol. Arborele cu cel mai mare diametru inventariat este un brad cu grosimea de 95 cm. Tot un brad este și cel mai înalt găsit până în prezent, cu înălțimea de 42,2 m. La finalul taberei Greenpeace, documentația pe care o realizează echipa va fi depusă la Minister pentru ca pădurea să fie inclusă în Catalogul Național al Pădurilor Virgine și Cvasivirgine.

„Aceste păduri sunt un patrimoniu natural inestimabil. Ele sunt parte din identitatea noastră și a întregii Europe și trebuie să fie protejate în beneficiul nostru și al nenumăratelor generații care ne vor urma”, spune Valentin Sălăgeanu – coordonatorul campaniei Greenpeace de protejare a pădurilor.

Credit foto: Dan Campean

Credit foto: Dan Campean

În ciuda valorii lor, pădurile virgine și cvasivirgine ale României sunt distruse și degradate într-un ritm alarmant. Legislația incompletă și slaba aplicare a legilor existente au permis un management distructiv și au tolerat tăieri ilegale. Drept consecință România a pierdut în ultima decadă aproape jumătate din pădurile sale virgine și cvasivirgine, potrivit estimărilor Greenpeace.

„Pentru ca acest întreg patrimoniu natural inestimabil să fie salvat, cerem Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor să impună un moratoriu pe orice fel de intervenții în pădurile virgine și cvasivirgine și să inițieze de urgență un proiect național de inventariere a tuturor celor rămase pentru includerea lor în Catalogul național al pădurilor virgine și cvasivirgine[2] recent constituit. Pădurile nominalizate pentru includerea în lista patrimoniului mondial UNESCO trebuie să fie introduse de urgență și cu prioritate Catalog”, adaugă Sălăgeanu.

Credit foto: Dan Campean

Credit foto: Dan Campean

Adaugă un Comentariu

*