Știri, Muntenia-Sud, România|joi, octombrie 22, 2020
Sunteți Aici Home » Sud-Muntenia » Argeș » ARGEŞ: Fostele spitale din Piteşti arată de parcă ar fi bântuite de fantome, după retrocedare

ARGEŞ: Fostele spitale din Piteşti arată de parcă ar fi bântuite de fantome, după retrocedare 

Foto: ziarulargesul.ro

Mai multe imobile din Piteşti care au fost ani la rând instituţii publice au rămas în ruină după ce au fost preluate, pe diverse căi, de persoane particulare. Această soartă a avut-o, bunăoară, fostul spital TBC. În acelaşi context, şi fostul spital de oncologie face notă discordantă cu arhitectura urbanistică. De pe harta obiectivelor sanitare a fost şters dintr-un condei şi fostul sediu al dispensarului TBC, scrie Ziarul Argeşul.

În cartierul Craiovei din Piteşti, zeci de ani a funcţionat spitalul de pneumoftiziologie. Revendicat după 1990, în urmă cu vreo patru ani clădirea a fost retrocedată foştilor deţinători.Ajuns de la stat în mâna unei persoane particulare, domeniul pe care se află clădirile fostului spital TBC din Piteşti se transformă, cu paşi repezi într-o junglă. Locul este năpădit de bălării, iar faimosul parc în care odinioară se tratau tuberculoşii pare a fi bântuit de fantome. dinMărăcinii şi lianele au cotropit farmacia, radiologia şi pavilionul în care erau trataţi bolnavii de plămâni. Cu geamuri sparte şi ziduri roase, clădirile şi anexele sunt într-un stadiu avansat de degradare.

După dezbaterea succesiunii, fostul sediu al spitalului de pneumoftiziologie şi terenul aferent au fost câştigate prin hotărâre judecătorească de Biţă Ştefănescu, inginer la Trustul de Construcţii Argeş. Unele voci susţin că a existat un act de donaţie către stat al acestui spital, însă documentul doveditor ar fi dispărut după Revoluţie. Una peste alta, B. Ştefănescu i-a vândut moştenirea recăpătată după îndelungi procese unui investitor italian. Apoi unitatea medicală şi anexele au fost evacuate, iar bolnavii, angajaţii şi aparatura au fost strămutate în locul secţiei de dermatologie din cadrul Spitalului Judeţean. După aceste mutări pe tabla de şah a retrocedărilor, fostul sediu al spitalului TBC pare îngropat în uitare. În târg umblă vorba că noul proprietar ar fi intenţionat să construiască în acel loc un centru de afaceri. În cei trei-patru ani scurşi de la tranzacţie s-au făcut doar câteva foraje pentru a se stabili rezistenţa terenului. În rest, nimic…

O soartă cumva asemănătoare a avut-o şi “fratele” mai mic al spitalului de tuberculoşi, adică Dispensarul TBC din Piteşti. Această unitate unde mii de piteşteni mergeau cu ochii închişi să-şi facă razele la plămâni a funcţionat o îndelungată vreme pe bulevardul Republicii, undeva în zona gării. Imobilul a fost retrocedat unui medic de la Sibiu, iar dispensarul a fost mutat într-o aripă a clădirii Centrului de Diagnostic şi Tratament Piteşti.

Şi pe strada Maternităţii din Piteşti îşi doarme, parcă, somnul de veci o clădire care a fost, timp de două decenii, sediul spitalului de oncologie.Imobilul naţionalizat în timpul regimului comunist a fost retrocedat în 2006. Un an mai târziu, proprietarii – doi argeşeni şi doi bucureşteni – i-au vândut clădirea omului de afaceri Corin Boian, însă, cum se află pe lista monumentelor istorice, casa a rămas încremenită în peisaj.

Adaugă un Comentariu

*