Știri, Muntenia-Sud, România|miercuri, ianuarie 20, 2021
Sunteți Aici Home » ADMINISTRAŢIE » AŞA NU! Site-urile autorităţilor publice, o bătaie de joc! Astăzi, Primăria Vârfuri

AŞA NU! Site-urile autorităţilor publice, o bătaie de joc! Astăzi, Primăria Vârfuri 

site primaria varfuri

O altă frumuseţe de site oficial care nu spune nimic este cel al Primăriei Vârfuri din judeţul Dâmboviţa. Şi, ca să ne dovedească cât de dezinteresaţi sunt de informaţia actualizată la zi, pe prima pagină, deşi suntem în 2015, se află încă „Strategia de dezvoltare 2008-2013″. Că nici aceasta nu a fost reînnoită afli foarte uşor răsfoind pagină după pagină. Aşa descoperi că „modernizarea drumurilor locale face parte din proiectele prioritare ale comunei în perioada 2007-2013″. Mai aflăm că „localităţii îi creşte un potenţial”, dar nu ştim care, „fiindcă se află la 10 km de Pucioasa, 22 km de Moreni şi 30 de Târgovişte”!

O altă exprimare tare de pe pagina uitată a Primăriei Vârfuri: „Din centrul comunei se parcurg următoarele distanţe până la cele mai importante căi de acces: Gara – 10 km Pucioasa (nota redacţiei: între timp, trenul nu mai circulă pe acolo!); aeroport – 100 km Otopeni”. În rest, exprimări de tot râsul. Am preluat textul de mai jos, cu punct şi virgulă, exact aşa cum a fost publicat pe portalul administraţiei locale de la Vârfuri: www.primaria-varfuri.ro. Înţelegem că, din grabă, pot apărea unele greşeli de scriere, i se poate întâmpla oricui, însă, în cazul site-ului Primăriei Vârfuri, nu poate fi vorba de aşa ceva.

„În comuna Vârfuri nu există factori industriali care contribuie la poluarea mediului înconjurător al comunei. Poluarea se realizează din deversarea deşeurilor în locuri neamenajate care deteriorează terenul în locurile unde sunt depozitate. (…)

Viata economica a unui sat, cu toata simplitatea resurselor ei, totusi alcatuieste un specific al satului, lucrul ce-l deosebeste de celelalte localitati ce-l inconjoara.

Daca in trecut plantele textile in si canepa se cultivau pe suprafete mari, fiind transformate in panzeturi la razboaiele casnice care se gaseau in fiecare casa, astazi aceste plante sunt pe cale de disparitie. In razboaiele de tesut femeile mai tes astazi numai presuri din carpe vechi cu urzeala de in, canepa sau bumbac.

Datorita specificului asezarii satului si a conditiilor climaterice, locuitorii comunei noastre, chiar din cele mai vechi timpuri s-au ocupat mai putin cu agricultura. Dintre cereale, singurul cartoful si porumbul se cultiva in gradinile inchise si nu departe de casa, iar dintre legume: ceapa, fasole, usturoi, varza, rosii, vinete, etc. in gradina de zarzavat in jurul locuintei.

Este cunoscut faptul ca majoritatea locuitorilor din comuna au fost clacasi si o parte mosneni, iar prin legea rurala din 1864, un numar de 174 clacasi au fost improprietariti din mosiile proprietarilor Barbu Belu si altii cu mosii mai mici. Datorita asezarii comunei in zona subcarpatica pe dealurile acoperite cu paduri si plante cultivate, ocupatia varforenilor a fost diferita pe parcursul anilor.

In timpurile mai vechi locuitorii se ocupau numai cu indeletniciri pe plan local din care isi castigau existenta zilnica.

Ocupatia de seama a locuitorilor a fost si este cresterea vitelor si cultura pomilor fructiferi. Inca din cele mai vechi timpuri locuitorii erau buni crescatori de animale, indeletnicire de baza a locuitorilor nostrii. Nu exista gospodarie sa nu aiba pe langa casa cateva oi, unii avand chiar si sute.

Astazi, aceasta frumoasa si rentabila ocupatie s-a redus simtitor prin aceea ca terenurile cu pasuni au fost transformate in gradini cu pomi fructiferi sau pe diferite culturi. O alta cauza este si aceea ca foarte multi locuitori sunt salariati ai intreprinderilor din alte localitati.
Unul dintre animalele care nu lipseste dintr-o gospodarie este porcul pe care-l creste pentru carne. De obicei se cresc porci din rasele: Marele Alb, Basna si Landras. Un capitol insemnat in industria casnica il formeaza cresterea pasarilor. Se cresc mai multe gaini care dau oua necesare in alimentatie, iar multi le transforma in venituri banesti. Se mai cresc gaste, rate, curci.

Albinaritul care forma o respectabila avutie a comunei cu cateva decenii in urma, astazi s-a redus simtitor.

A inceput sa se extinda si crestere iepurilor de casa aducand un venit destul de important pentru gospodaria respectiva.

Inca de la inceputul existentei sale, satul pare a fi mai curand un mic colt de padure seculara. Cresterea pomilor fructiferi este o mandrie a tuturor. Daca prunii batrani au inceput sa dispara din cauza vechimii lor, noi livezi tinere se ridica pe dealurile caselor.

Izvoarele de apa sulfuroasa ce se gasesc in punctele: Bucica, Latesti si Moarea, daca ar fi exploatate si valorificate ar aduce mari imbunatatiri in dezvoltarea comunei Varfuri. (…)

Fauna comunei Varfuri cu specii relativ destul de numeroase pe culmile dealurilor, prin ape, prin desisul padurilor, sub invelisul de frunze, in pamantul negru al padurilor se adaposteste o mare lume de fiinte, care de la cele mai mici si nevoiase care isi ascund pe unde pot umila lor existenta si pana la speciile cele mai mari si salbatice, dar aceasta bogatie a mers descrescand. Raportul stabilit de natura intre mediul natural si fauna, ii asigura acesteia o situatie dintre cele mai satisfacatoare pe langa factorii geografici, imprejurarile economice ale timpurilor trecute erau cu deosebire foarte prielnice liberei dezvoltari a faunei.

In evolutia faunei insa, schimbarea ocupatiilor locuitorilor a avut consecinte fatale, aducand o perturbatie foarte pagubitoare liberei dezvoltari a acesteia”.

CITEŞTE ŞI: „AŞA NU! Site-urile autorităţilor publice, o bătaie de joc! Astăzi, Primăria Lunguleţu”

Primăriile, conform legilor transparenţei, trebuie să deţină pagini în mediul virtual, adică site-uri sau portaluri, unde să fie publicate informaţii despre activitatea edililor, a consilierilor locali, proiecte de hotărâre, anunţuri, informaţii utile, proiecte europene, furnizori pentru diferite servicii etc. Ochiul celui străin de locuri fixează, cu prioritate, scurta istorie a localităţii, de asemenea, inclusă pe pagina de internet. Ei bine, la această rubrică este nenorocire! Texte agramate, aruncate de-a valma, fără logică, mizerii care te fac să râzi sau să plângi. Având în vedere toate acestea, publicaţia noastră declanşează campania de presă „AŞA NU! Site-urile autorităţilor publice, o bătaie de joc!”. Vă aşteptăm şi pe dumneavoastră, cititorii publicaţiei regionale www.incomod-media.ro, să ne semnalaţi, la adresa de mail incomod.media@gmail.com, ori de câte ori descoperiţi „minuni” pe portalurile autorităţilor publice din România.

Adaugă un Comentariu

*