Știri, Muntenia-Sud, România|sâmbătă, mai 30, 2020
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » ATENŢIE! Asociaţiile de proprietari vor fi amendate dacă nu afişează explicit calculul cheltuielilor

ATENŢIE! Asociaţiile de proprietari vor fi amendate dacă nu afişează explicit calculul cheltuielilor 

blocuri targoviste

Vineri, 11 martie 2016, intră în vigoare modificări legislative importante în ceea ce priveşte organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari. Potrivit Legii nr. 17/2016, acestea vor fi obligate să afişeze, lângă lista de plată a cheltuielilor, modalitatea de calcul ce stă la baza sumelor lunare de achitat ce revin proprietarilor. Cu alte cuvinte, trebuie arătate explicit toate costurile care formează totalul de plată. În caz contrar, amenda aplicabilă va fi cuprinsă între 500 şi 3.000 de lei.

Iniţiatorul actului normativ a afirmat că introducerea acestei obligaţii va impune un plus de transparenţă în repartizarea şi stabilirea cheltuielilor asociaţiilor de proprietari. De reţinut este că orice persoană interesată poate să facă sesizări cu privire la încălcarea acestor reglementări, iar de constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se ocupă persoanele desemnate de Inspectoratul de Stat în Construcţii, Ministerul Afacerilor Interne, primarii sau împuterniciţii acestora.

Ce cheltuieli are o asociaţie de proprietari

Asociaţiile de proprietari au, punctează avocatul Marius Coltuc, conform Legii nr. 230/2007, mai multe cheltuieli, după cum urmează:
• cheltuieli pe număr de persoane care locuiesc sau desfăşoară activităţi în proprietăţi individuale;
• cheltuieli pe consumuri individuale;
• cheltuieli pe cota-parte indiviză, în funcţie de suprafaţa utilă a proprietăţii individuale;
• cheltuieli pe beneficiari, aferente serviciilor individuale ale proprietarilor, dar gestionate financiar prin intermediul asociaţiei de proprietari;
• cheltuieli pe consumatori tehnici;
• cheltuieli de altă natură.

Suma ce priveşte proprietatea comună a fiecărui proprietar din cadrul condominiului este stabilită şi repartizată proporţional cu cota-parte indiviză din proprietatea comună.

„Cheltuielile efectuate de asociaţia de proprietari pentru plata unor servicii de utilităţi publice sau de altă natură, legate de proprietăţile individuale din condominiu şi care nu se facturează individual pe fiecare dintre acestea, se repartizează după acelaşi criteriu care a stat la baza emiterii facturii, în conformitate cu prevederile contractului încheiat cu furnizorul respectivului serviciu”, este punctat în actul normativ amintit.

Adaugă un Comentariu

*