Știri, Muntenia-Sud, România|duminică, septembrie 27, 2020
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » ATENŢIE! Cod portocaliu de ploi şi vânt puternic. Fii un şofer responsabil!

ATENŢIE! Cod portocaliu de ploi şi vânt puternic. Fii un şofer responsabil! 

ploaie

România se află pentru următoarele zile sub avertizare meteorologică de vreme rea. Avem „Cod galben” de ploi însemnate cantitativ, intensificări susținute ale vântului și ninsori la munte valabil până joi – 13 octombrie, la ora 10:00, în 20 de judeţe din ale ţării, plus municipiul Bucureşti. De asemenea, Administraţia Naţională de Meteorologie a emis şi o avertizare „Cod portocaliu”, valabilă până miercuri – 12 octombrie, ora 18:00, în 14 judeţe.

Totodată, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis o atenționare hidrologică „Cod galben” valabilă până în data de 13 octombrie 2016, ora 16:00, fenomenele vizate fiind scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri, cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare. Bazinele hidrografice afectate: Olt – bazin superior şi mijlociu, Argeş – bazin superior, Dâmboviţa, Ialomiţa, Buzău, Rm. Sărat, Putna, Trotuş, Bistriţa, Moldova, Suceava, Bârlad, afluenţii mici din bazinul mijlociu şi inferior al Siretului, afluenţii Prutului şi râurile din Dobrogea.

În acest context, Poliția Rutieră Dâmboviţa vă recomandă:

 • Conducătorii auto sunt sfătuiţi să aibă un comportament responsabil, să adapteze viteza de deplasare la condiţiile de drum şi trafic şi să ia în calcul faptul că spaţiul de frânare creşte substanţial atunci când carosabilul este umed.
 • Pentru prevenirea producerii accidentelor de circulaţie pe fondul condiţiilor meteorologice nefavorabile, poliţiştii le recomandă conducătorilor auto să se intereseze cu privire la starea meteorologică de pe traseul pe care urmează să îl parcurgă.
 • De asemenea, pe timpul călătoriei cu autovehiculul, şoferilor li se recomandă să circule cu viteză redusă, adaptată condiţiilor meteo-rutiere, să păstreze o distanţă corespunzătoare în mers, pentru a putea opri în siguranţă şi să nu se angajeze în efectuarea unor manevre riscante în trafic.
 • În situaţia conducerii autovehiculelor pe timp de ploaie, este necesară utilizarea luminilor de întâlnire şi pe timpul zilei, pentru toate categoriile de drumuri, precum şi a celor de ceaţă, în cazul apariţiei acestui fenomen.
 • Totodată, se recomandă evitarea acţionării bruşte a mecanismului de direcţie şi a sistemului de frânare al autovehiculului, pentru evitarea acvaplanării.
 • În condiţiile unui trafic aglomerat, precipitaţiile pot determina apariţia unor blocaje rutiere temporare. Păstraţi-vă calmul, nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile! Nu vă angajaţi în depăşirea unei coloane de autovehicule fără a avea o bună vizibilitate şi efectuaţi fiecare manevră în trafic, numai după o temeinică asigurare.
 • Acordați o atenție sporită și pietonilor care nu se asigură corespunzător, ascuzându-se sub umbrelă.
 • În cazul rămânerii în pană, triunghiurile de presemnalizare trebuie aşezate la o distanţă mai mare de autovehicul decât în condiţii normale.
 • Atunci când vizibilitatea în oglinzile retrovizoare ale autovehiculului este redusă din cauza stropilor de ploaie, folosirea luminilor de către ceilalţi conducători auto reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurării la schimbarea direcţiei de mers.
 • În condiţii de vânt puternic, conducătorii auto trebuie să-şi sporească prudenţa pe toată durata deplasării, dar mai ales la ieşirile din tronsoanele împădurite şi sate, la intrările şi ieşirile de pe poduri sau la încrucişările cu autovehicule cu gabarit mare.
 • Rafalele de vânt laterale modifică ţinuta de drum a maşinilor, cu atât mai mult cu cât viteza cu care se circulă este mai mare. Totodată, trebuie evitate oprirea sau staţionarea în dreptul copacilor de pe marginea drumurilor, pe care vântul puternic îi poate rupe.
 • Pietonilor le recomandăm să traverseze numai prin locurile marcate corespunzător, după o temeinică asigurare și să evite pe cât posibil deplasarea pe partea carosabilă.
 • Totodată, este util ca, pe timpul deplasărilor pe timp ploios sau în cursul nopţii, aceştia să poarte accesorii fluorescente, reflectorizante sau haine de culoare deschisă, atunci când circulă pe partea carosabilă.

Adaugă un Comentariu

*