Știri, Muntenia-Sud, România|marți, mai 18, 2021
Sunteți Aici Home » SOCIAL » ATENŢIE! Din 28 septembrie, şoferii vor fi sancţionaţi, dacă pasagerii nu poartă centura de siguranţă

ATENŢIE! Din 28 septembrie, şoferii vor fi sancţionaţi, dacă pasagerii nu poartă centura de siguranţă 

radar politie k

Codul rutier a fost modificat printr-o ordonanta a Guvernului la inceputul acestei luni, fiind transpuse in legislatia autohtona mai multe reglementari europene in materie. Ca element de noutate, din 28 septembrie, şoferii vor trebui, in primul rand, sa-si informeze pasagerii cu privire la obligatia legala de a purta centura de siguranta in timpul circulatiei pe drumurile publice. Totodată, vor avea obligatia sa se asigure ca, pe timpul conducerii vehiculului, minorii poarta centurile de siguranta sau sunt transportati numai in dispozitive de fixare in scaune pentru copii omologate, scrie avocatnet.ro.

Este vorba despre scaune speciale prevazute cu sisteme de fixare si asigurare gandite pentru confortul si siguranta celui mic. Scaunelele se fixeaza de bancheta din spate, cu ajutorul unor centuri speciale sau a celei de siguranta a masinii. Scaunele destinate copiilor sunt de mai multe tipuri, fiind adaptate in functia de varsta si greutatea celor mici.

Mai mult chiar, din 28 septembrie va fi interzis transportul copiilor in varsta de pana la 3 ani in autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranta. Exceptie de la aceasta regula vor face autovehiculele destinate transportului public de persoane, precum si taxiurile, daca in acestea din urma copilul ocupa orice alt loc decat cel de pe scaunul din fata.

Soferii care nu se vor asigura ca persoanele minore poarta centuri de siguranta sau sunt transportate in dispozitive de fixare in scaune pentru copii omologate vor primi 3 puncte de penalizare.Aceeasi sanctiune se va acorda si pentru nerespectarea dispozitiilor privind transportul copiilor in autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranta.

Punctele de penalizare reprezinta una dintre sanctiunile contraventionale complementare stabilite de Codul rutier. La acumularea a 15 puncte de penalizare se suspenda dreptul de a conduce pe o perioada de 30 zile. Punctele de penalizare se anuleaza la implinirea termenului de 6 luni de la data constatarii contraventiei. In acelasi timp, potrivit normelor, suspendarea exercitarii dreptului de a conduce anuleaza toate punctele de penalizare acumulate pana in acel moment.

Desi, in prezent, Codul rutier nu contine prea multe mentiuni privind transportul copiilor, unele dintre ele exista, totusi. Spre exemplu, dispozitiile in vigoare momentan interzic clar transportul copiilor de pana la 12 ani pe locurile din fata ale vehiculelor, chiar daca sunt tinuti in brate de adulti.

Prin urmare, incalcarea acestei reguli reprezinta contraventie si va fi sanctionata cu amenda maxima pentru persoane fizice, adica amenda din clasa a IV de sanctiuni (de la 9 la 20 puncte-amenda).

Avand in vedere ca, de la 1 iulie, salariul minim a fost majorat la 900 lei, a crescut si punctul-amenda, care in momentul de fata este de 90 lei. Ceea ce inseamna ca amenzile pentru transportarea necorespunzatoare a copiilor sunt cuprinse intre 810 si 1.800 de lei.

Sursa: avocatnet.ro

Adaugă un Comentariu

*