Știri, Muntenia-Sud, România|joi, decembrie 12, 2019
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » ATENŢIE! Fără prevenţie, modificările legislative din 2017 duc uşor la închiderea farmaciilor!

ATENŢIE! Fără prevenţie, modificările legislative din 2017 duc uşor la închiderea farmaciilor! 

Carmen Holban - deputat PSD de Dâmboviţa

Carmen Holban, deputat PSD de Dâmboviţa, i-a solicitat ministrului Sănătăţii, Florian Bodog, să analizeze politica de sancţionare a farmaciilor, din cauza căreia aceste unităţi deschise pentru ca pacienţii să poată avea un acces mai uşor la medicamente pot fi închise cu uşurinţă. Amenzile, spune parlamentara de Dâmboviţa, pot ajunge, potrivit OUG 58/2017, până la 100.000 de lei faţă de 20.000 de lei cât se prevedea în legislaţia anterioară. De asemenea, în foarte multe situaţii, organele de control pot dispune şi retragerea autorizaţiei de funcţionare.

„Domnule ministru, prevenţia este o prioritate, aceste sancţiuni ar putea fi aplicate după ce farmaciile, la prima abatere, ar primi un avertisment sau un proces-verbal cu recomandări şi termene, nu direct amendă şi închiderea unităţii”, propune deputata Carmen Holban – membră în Comisia pentru Sănătate şi Familie.

Parlamentara de Dâmboviţa supune atenţiei ministrului şi prevederea potrivit căreia a fost introdusă o a cincea instituţie – Direcţia de Sănătate Publică, în veriga autorizării unei farmacii, pe lângă „Casa de Asigurări care face acreditarea, Colegiul Farmaciştilor care face certificarea Regulilor de Buna Practică, Agenţia Naţională a Medicamentului care verifică trasabilitatea, retragerea şi valabilitatea medicamentelor inclusiv condiţiile de temperatură şi umiditate şi, bineînţeles, Ministerul Sănătăţii care emite şi retrage autorizaţiile de funcţionare ale farmaciilor, fără a mai adauga instituţiile fiscale, unităţiile farmaceutice fiind societăţi comerciale”, se arată în textul interpelării pe care a adresat-o deputata Carmen Holban ministrului Sănătăţii.

OUG 58/2017 a intrat în vigoare la data de 17 august.

Adaugă un Comentariu

*