Știri, Muntenia-Sud, România|marți, iulie 7, 2020
Sunteți Aici Home » AGRICULTURĂ » ATENŢIE! Fermierii care ard miriştile şi resturile vegetale rămân fără subvenţii!

ATENŢIE! Fermierii care ard miriştile şi resturile vegetale rămân fără subvenţii! 

Sursa foto: www.editiadesud.ro

Fermierii care au accesat schemele de plată APIA au obligaţia de a respecta normele de ecocondiţionalitate (GAEC 6.2), conform cărora este interzisă arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum şi a vegetaţiei pajiştilor permanente. De asemenea, agricultorii care utilizează pajişti permanente nu trebuie să ardă vegetaţia, inclusiv iarba rămasă după cosit. În cazul în care nu respectă condiţia GAEC 6.2, li se vor aplica reduceri ale cuantumului total al măsurilor de sprijin, indiferent de suprafaţa arsă.

În acest sens, APIA a încheiat protocol de colaborare cu Garda Naţională de Mediu şi cu Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă privind acţiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiţii agricole şi de mediu referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente. Se urmăreşte, prin acţiuni comune, reducerea cazurilor de ardere a miriştilor şi a vegetaţiei prin sancţionarea celor care încalcă aceste dispoziţii, de către toate cele trei instituţii semnatare ale protocolului.

Ca urmare a numărului mare de incendieri din anii precedenți, ca măsură de prevenire şi combatere a fenomenului, APIA a luat decizia ca nerespectarea normelor de ecocondiţionalitate să fie încadrată la gravitate mare şi să-i fie atribuită sancţiunea maximă în acest sens, prevăzută de Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 privind finanţarea, gestionarea şi monitorizarea politicii agricole comune şi de Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 999/2016 privind aprobarea sistemului de sancţiuni administrative pentru ecocondiţionalitate aplicabil schemelor şi măsurilor de sprijin pentru fermieri începând cu anul 2016.

Adaugă un Comentariu

*