Știri, Muntenia-Sud, România|miercuri, februarie 26, 2020
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » ATENŢIE! Noi obligaţii pentru angajatori şi amenzi mai mari pentru munca la negru!

ATENŢIE! Noi obligaţii pentru angajatori şi amenzi mai mari pentru munca la negru! 

Mihai Tudose - premierul României (Sursa foto: www.antena3.ro)

Guvernul a stabilit astăzi noi obligaţii pentru angajatori. Aceştia trebuie să păstreze la locul de muncă o copie a contractului încheiat cu salariatul, precum și documentele de evidenţă a timpului de muncă prestat zilnic, cu evidenţierea orei de începere şi a celei de sfârşit a programului de lucru, pentru a se putea verifica în timp real forma de angajare în timpul controalelor, prin confruntarea imediată a datelor existente în documente cu cele transmise în REVISAL.

Actul normativ adoptat reglementează totodată situațiile care constituie muncă nedeclarată, după cum urmează:
– Primirea la muncă a unei persoane fără încheierea contractului individual de muncă în forma scrisă, în ziua anterioară începerii activității;
– Primirea la muncă a unei persoane fără transmiterea raportului de muncă în registrul general de evidență a salariaților cel târziu în ziua anterioară începerii activității;
– Primirea la muncă a unui salariat în perioada în acre acesta are contractul individual de muncă suspendat;
– Primirea la muncă a unui salariat în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parțial.

De asemenea, se înăsprește regimul sancționator al muncii nedeclarate prin eliminarea limitei de cinci persoane stabilite până în prezent, pentru încadrarea faptei ca și contravenție și creșterea cuantumului amenzii contravenționale aplicate. Totodată, inspectorii de muncă vor avea competența de a sista activitatea locului de muncă supus controlului în cazurile în care constată cazuri de muncă nedeclarată.

Totodată, în vederea încurajării contravenientului la conformare și la plata benevolă a amenzii contravenționale, s-a instituit posibilitatea achitării a jumătate din amendă în termen de cel mult 48 de ore de la data comunicării procesului verbal de sancționare.

Altă modificare stabilește că primirea la muncă a unei persoane aflată ilegal în România, cunoscând că aceasta este victimă a traficului de persoane, constituie infracțiune și se sancționează cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Adaugă un Comentariu

*