Știri, Muntenia-Sud, România|vineri, mai 7, 2021
Sunteți Aici Home » INFO UTIL » ATENŢIE! Nu plăti în avans bunurile comandate pe internet, fiindcă rişti să fii înşelat!

ATENŢIE! Nu plăti în avans bunurile comandate pe internet, fiindcă rişti să fii înşelat! 

FOTO ARHIVĂ

Achiziţia de produse pe internet prezintă numeroase avantaje, însă la fel de uşor poţi să fii şi înşelat! Spre exemplu, un bărbat din comuna Runcu, judeţul Dâmboviţa, a plătit 8.655 de lei pentru a primi diferite materiale de construcţii, comandate pe un site destinat comerţului online, după care a constat c ă nu mai poate să-l contacteze pe vânzător, fiind nevoit să depună plângere la Poliţie. Oamenii legii efectuează acum cercetări în vederea identificării bănuitutlui şi recuperării prejudiciului.

Cum te fereşti să nu devii victima unei înşelăciuni pe internet?

– Nu plătiţi în avans bunurile comandate prin internet, de la persoane necunoscute; Se recomandă să folosiţi un serviciu de curierat cu plata ramburs ce permite deschiderea coletului la primire. Plătiţi produsele după ce v-aţi asigurat că aţi primit ce aţi comandat.

– Dacă vânzătorul îl presează pe cumpărător să încheie tranzacţia, acesta ar trebui să fie prudent.

– Manifestaţi atenţie şi în cazul în care oferta este foarte tentantă; trebuie luată în considerare existenţa unor detalii care ar fi putut fi omise din anunţul de vânzare, iar pentru unele nelămuriri solicitaţi-i vânzătorului mai multe informaţii.

– În cazul în care efectuaţi, totuşi, plata online pentru diferite produse, manifestaţi atenţie când oferiţi detaliile cardului de credit sau debit pe internet; verificaţi întotdeauna daca preluarea datelor se face prin protocol securizat (url-ul de tip https:// înseamnă protocol securizat, iar http:// e necriptat).

– Refuzaţi tranzacţia dacă vi se solicită codul PIN. Este normal să vi se ceară codul CVV (format din 3 sau 4 cifre, inscripţionat pe spatele cardului). Vă recomandăm să folosiţi un card de debit dedicat tranzacţiilor online pe care să-l alimentaţi doar cu suma necesară achiziţiei.

– Evitaţi operatorii economici care nu afişează date de contact complete (adresă, telefon, cod unic de identificare fiscală etc.) şi care se rezumă la o simplă adresă de e-mail.

– Este recomandat să cumpăraţi de la companii cunoscute sau cu care aţi mai avut anterior contacte comerciale şi despre care nu există comentarii negative ale altor clienţi pe forumuri ori pe site-urile de evaluare a serviciilor.

– Verificaţi politica respectivei companii de returnare a bunurilor pentru eventualitatea că nu sunteţi mulţumiţi de ceea ce aţi comandat.

– Este recomandat să achiziţionaţi produse foarte scumpe de la companiile din afara României doar dacă puteţi verifica reputaţia lor şi satisfacţia clienţilor – există site-uri independente care evaluează calitatea serviciilor şi „liste negre” cu companiile care înşală clienţii.

– Este important să tipăriţi la imprimantă comanda dumneavoastră, precum şi clauzele şi condiţiile ce apar pe site la momentul cumpărării, pentru situaţia în care ar exista vreo problemă mai târziu.

Sursa: IPJ Dâmboviţa

Adaugă un Comentariu

*