Știri, Muntenia-Sud, România|joi, iulie 9, 2020
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » ATENŢIE, POLEI! Reguli de respectat pentru o călătorie în siguranţă cu maşina!

ATENŢIE, POLEI! Reguli de respectat pentru o călătorie în siguranţă cu maşina! 

FOTO ARHIVĂ (Sursa: mediartv1.freenode.ro)

Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenţionare de precipitaţii mixte ce vor fi asociate cu depuneri de polei, valabilă în intervalul vineri, 13 ianuarie, ora 05:00 – sâmbătă, 14 ianuarie, ora 12:00, pentru Oltenia, vestul Munteniei şi, local, în Transilvania şi Moldova. În zona de munte vor predomina ninsorile, în general moderate cantitativ şi temporar viscolite, iar începând din noaptea de vineri spre sâmbătă (13/14 ianuarie) ninsorile se vor extinde treptat şi în regiunile intracarpatice. Vântul va avea intensificări la munte pe tot parcursul intervalului, cu rafale de 70 – 80 km/h.

În contextul acestei avertizări meteo, poliţiştii vă recomandă să conduceţi prudent, să adaptaţi continuu viteza de deplasare la condiţiile de drum şi trafic şi să luaţi în calcul faptul că spaţiul de frânare creşte substanţial atunci când carosabilul este acoperit cu zăpadă sau polei. De asemenea, este bine să vă interesaţi cu privire la starea meteorologică de pe traseul pe care urmează să îl parcurgeţi.

Toţi ocupanţii autovehiculelor trebuie să utilizeze centura de siguranţă!

Conducătorii de vehicule au obligaţia de a circula cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h, în localităţi, sau 50 km/h, în afara localităţilor, când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă, zăpadă bătătorită, mâzgă sau piatră cubică umedă.

Adaptaţi permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic. Astfel, chiar dacă vă aflaţi în localităţi sau în afara lor, iar partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei, gheaţă, zăpadă bătătorită sau mâzgă, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare.

Evitaţi acţionarea bruscă a sistemului de frânare şi a mecanismului de direcţie, deoarece autovehiculul pe care îl conduceţi poate derapa. Folosiţi cu precădere frâna de motor atunci când rulaţi pe un carosabil alunecos. Nu efectuaţi depăşiri riscante!

Folosiţi luminile de întâlnire şi pe timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri şi a celor de ceaţă, în condiţii de ceaţă densă.Conducătorii auto începători să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului în condiţii de drum alunecos, pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere nedorite. Aceştia, dacă vor opta pentru plecarea la drum, trebuie să respecte cu stricteţe prevederile legale pentru conducători auto cu mai puţin de un an practică, a căror viteză maximă admisă în afara localităţilor trebuie să fie cu 20 Km/h mai mică.

În cazul rămânerii în pană, triunghiurile de presemnalizare trebuie aşezate la o distanţă mai mare de autovehicul, decât în condiţii normale.

Prevederile legale în vigoare interzic circulaţia autovehiculelor fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă, în situaţia când drumurile publice sunt acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. De asemenea, în aceste condiții, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

Nerespectarea acestor obligații se sancționează cu amendă între 9 și 20 de puncte-amendă (în prezent, între 1.125 de lei și 2.500 de lei) și, ca măsură complementară, se va reține certificatul de înmatriculare/înregistrare al autovehiculului, eliberându-se o dovadă înlocuitoare, fără drept de circulație.

Sursa: IPJ Teleorman

Adaugă un Comentariu

*