Știri, Muntenia-Sud, România|sâmbătă, octombrie 31, 2020
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » ATENŢIE! Ziua Naţională vine cu amenzi pentru românii din Diaspora!

ATENŢIE! Ziua Naţională vine cu amenzi pentru românii din Diaspora! 

Daniel Ţecu - preşedinte FADERE (Sursa foto: twimg.com)

Federaţia Asociaţiilor de Români din Diaspora – FADERE îi solicită premierului Mihai Tudose să amâne cu şase luni intrarea în vigoare a Ordonanţei nr. 30/2017, care îi obligă pe românii din afara graniţelor ţării să prezinte la ANAF, până la data de 1 decembrie 2017, documentele necesare pentru schimbarea rezidenţei fiscale, în caz contrar urmând să fie amendaţi.

De asemenea, FADERE cere Ministerului pentru Românii de Pretutindeni să iniţieze o campanie de informae cu privire la noile prevederi legislative şi conducerii ANAF să implementeze de urgenţă un sistem informatic de transmitere a documentelor în format electronic şi să recunoască documentele în limba în care au fost emise, fără să mai fie nevoie de traducere, în cazul limbilor recunoscute oficial la nivelul Uniunii Europene: engleză, franceză, spaniolă, germană, italiană, portugheză.

Potrivit unui studiu efectuat de FADERE în rândul românilor din diaspora, cei mai mulţi nu știu ce trebuie să facă în privința schimbării rezidenței fiscale!

„Toți românii care au părăsit țară după 30 ianuarie 2012 sunt rugați să își schimbe rezidența fiscală în țara unde lucrează. De asemenea, trebuie să își schimbe rezidența fiscală și românii care au plecat înainte de 2012, dar au mai avut venituri și în România. Și românii care vor pleca de la 1 ianuarie 2018, pentru mai mult de 180 de zile, trebuie să anunțe ANAF, înainte cu 30 de zile de plecare. Toate persoanele din aceste trei categorii, care nu vor completa acest formular și nu vor cere schimbarea rezidenței fiscale, vor primi o amendă de 50-100 lei.

Cei vizați trebuie să completeze formularul, în două exemplare. Unul dintre formulare va fi depus personal sau prin împuternicire la registratură organului fiscal unde persoana respectivă avea domiciliul fiscal sau se poate trimite prin poștă la ANAF de domiciliu la departamentul «evitarea dublei impuneri», cu confirmare de primire. Al doilea exemplar se păstrează. Formularul îl puteti descărca de aici: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/formulare/A2_74_2012.pdf

Pe lângă formular, românii sunt obligaţi să prezinte și următoarele documente, traduse:
• Certificat de rezidență fiscală
• Copie contract de muncă
• Copie contract de casă
• Copie CI sau pașaport
• Copie card de sănătate
• Copie carnet de conducere, dacă este emis de țara respectivă.

Pentru cei care doresc să înțeleagă mai bine această situație, ANAF pune la dispoziția românilor din diaspora un ghid – http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/dispora7iulie2016_26_07.pdf și un call center – 0040 314 03 91 60.

Dacă o persoană locuiește într-o țară cu care România are convenție pentru a evita dubla impozitare și totuși el continuă să primească venituri din țară, din chirii, dobânzi, dividente, redevențe, ea va fi menţinută în evidenţele fiscale din România, dar va fi tratată ca persoană nerezidentă în România şi va plăti un impozit calculat cu o cotă redusă, conform tratatului de evitare a dublei impuneri”, se arată într-un comunicat remis de FADERE.

Adaugă un Comentariu

*