Știri, Muntenia-Sud, România|luni, iunie 27, 2022
Sunteți Aici Home » POLITIC » Avocatul Poporului a fost politizat! Victor Ciorbea este vehement contestat

Avocatul Poporului a fost politizat! Victor Ciorbea este vehement contestat 

Foto: cotidianul.ro

Institutul pentru Politici Publice condamnă politizarea instituției Avocatului Poporului prin numirea fostului premier Victor Ciorbea în această funcție.

„Atragem atenția opiniei publice că, în esență, funcția de Avocat al Poporului nu trebuie ocupată de o persoană care, așa cum declara Victor Ciorbea (”vechimea este binişor mai mult decât cea prevăzută de art. 143 din Constituţie”), trebuie sa îndeplinească exclusiv condiția de vechime în profesie de 18 ani.

Chiar dacă neprecizată explicit de Constituție, o premisă esențială a bunei funcționări a instituției Avocatului Poporului, așa cum rezultă ea din experiența dreptului comparat, impune condiția de imparțialitate. Acest aspect, de altfel, este sugerat de cadrul legal în România, nu în condițiile de selecție a persoanei care urmează să ocupe această funcție ci în Art. 8 din Legea 35: Mandatul de Avocat al Poporului se exercită de la data depunerii, în faţa preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, a următorului jurământ: „Jur să respect Constituţia şi legile ţării şi să apăr drepturile şi libertăţile cetăţenilor, îndeplinindu-mi cu bună-credinţă şi imparţialitate atribuţiile de Avocat al Poporului. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”.

Or, numirea în această funcție a unei persoane cunoscută pentru pozițiile partizane virulente, fost președinte de partid, prim ministru politic și, până recent, senator PNL, reprezintă o ignorare brutală a acestei condiții minimale pentru funcționarea eficientă a instituției.

Ne exprimăm îngrijorarea pentru faptul că numirea, făcută în spatele ușilor închise, a unei persoane cu profunde resentimente partizane, cunoscută pentru modul impropriu prin care comunică cu jurnaliștii în spațiul public, poate submina mandatul unei instituții esențiale în sistemul de check and balances, și așa fragil, al democrației românești, pentru următorii cinci ani.

Prin această nominalizare, Primul Ministru Victor Ponta, în calitate de lider al coaliției de guvernare, își ignoră propriile angajamente privind numirea/susținerea unei persoane independente în fruntea instituției Avocatului Poporului, angajamente pe care le lua, referindu-se inclusiv la procedurile parlamentare de numire, după criza din vara anului 2012 (23.07.2012 – declarație P.M. Victor Ponta într-un interviu Der Spiegel, ca răspuns la solicitarea Comisiei Europene, ”Dorim să îndeplinim cerința Bruxellului de a numi un avocat al poporului independent politic care să monitorizeze instituțiile noastre democratice.”)

În incheiere, doar pentru a sublinia distanța imensă dintre profilul european al unui Ombudsman și modelul preferat azi în România, îndemnăm politicienii români să își îndrepte mai mult atenția către Uniunea Europeană, acolo unde fostul Ombudsman Nikiforos Diamandouros a fost un profesor și un cercetător renumit atât în Grecia cât și în Statele Unite, iar actualul Ombudsman, Emily O’Reilly – o reputată jurnalistă și activistă pentru transparență și responsabilitate, prima femeie Ombudsman din istoria Irlandei.

IPP își rezervă dreptul de a semnala practicile din România pentru a determina dezafilierea Avocatului Poporului din orice rețea internațională”, se arată într-un comunicat al IPP.

Parlamentarii PMP au părăsit sala de plen pentru a protesta contra abuzurilor PSD

Senatorii și deputații Mișcării Populare au părăsit plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului, protestând astfel contra nominalizării lui Victor Ciorbea pentru postul de Avocat al Poporului. Prin această nominalizare, premierul Ponta își încalcă obligațiile asumate în iulie 2012 la Bruxelles, când promitea numirea prin consens politic a unei persoane independente în funcția de Avocat al Poporului. Victor Ciorbea nu este independent și nu va fi un Avocat al Poporului, ci Avocatul lui Victor Ponta și al PSD.

 

Adaugă un Comentariu

*