Știri, Muntenia-Sud, România|luni, noiembrie 23, 2020
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » BABEL FAST: „Chiar şi oraşele mici pot avea un impact mare”! Dieter Topp, jurnalist (Germania)

BABEL FAST: „Chiar şi oraşele mici pot avea un impact mare”! Dieter Topp, jurnalist (Germania) 

conferinta babel 11 iunie 3

Festivalul Artelor Spectacolului Târgovişte – BABEL 2017 se încheie în această seară, cu o festivitate de decernare a unor premii ce crează o ierarhie de valoare, dar şi o ierarhie de suflet, după cum s-a exprimat regizorul MC Ranin – directorul Teatrului Tony Bulandra şi al Festivalului BABEL.

„A fost ediţia «Sunetul», o ediţie dificilă. Multă lume a confundat această ediţie cu ideea de muzică. Nu suntem un festival care să promoveze numai muzica. Am promovat toate formele de artă, pentru că mi-am dorit să ofer acestui oraş o diversitate de spectacole, atât prin genurile lor, cât şi prin felul în care au fost abordate. Putem să ne mândrim că am adus spectacole din Asia îndepărtată, din Australia, din Africa, bineînţeles, Europa, Orientul Mijlociu şi din SUA, ceea ce este un tur de forţă extraordinar.

Nu am fi putut realiza aceste lucruri, nu am fi avut coerenţa, dacă nu eram sprijiniţi de aproape 200 de voluntari, cărora le mulţumesc, atât pentru participarea la spectacole, cât şi pentru felul în care au ştiut să anime acest festival, care le este dedicat, pentru că ei reprezintă publicul de mâine, ei reprezintă valoarea prin care această ţară are de gând să se exprime în viitor.

Ce ar avea de oferit un oraş mic, cum este oraşul Târgovişte? În primul rând, are de oferit cultură, istorie şi emoţie. Oraşul Târgovişte a ştiut, sute de ani, să reziste prin inteligenţă şi prin simţul umorului. Cred că, dacă ne-am pierde simţul umorului, am fi foarte-foarte trişti”, a precizat directorul MC Ranin.

Jurnalistul german Dieter Topp, membru în staff-ul BABEL FAST 2017, a punctat că Festivalul Artelor Spectacolului de la Târgovişte este unul dintre mozaicurile care crează României o imagine pozitivă în lume. Dieter a găsit şi un motto pentru BABEL FAST: „Chiar şi oraşele mici pot avea un impact mare”!

Marinela Ţepuş – director al Teatrului Nottara din Bucureşti, de asemenea membră a staff-ului BABEL 2017, a comparat Festivalul Artelor Spectacolului de la Târgovişte cu Festivalul de Teatru de la Sibiu, cu precizarea că este „un festival mai mic pentru un oraş mai mic”. A mai spus Marinela Ţepuş că BABEL FAST este unul dintre cele mai echilibrate festivaluri din România.

„Este rasat, elegant, are de toate. Este un Babel în care ne-am înţeles, un Babel în care dezminţim povestea clasică, că nimeni nu se mai înţelege cu nimeni. Ca o sugestie, cred că ar fi bine ca, la ediţiile viitoare, spectacolele să fie traduse, măcar cele foarte grele, psihologice, cum a fost cel rusesc – Morfina. Sigur, au existat şi spectacole care n-aveau nevoie de supratitrare, precum cel iranian – Medeea”, a spus Marinela Ţepuş.

Scott Johnston – regizor şi profesor în Scoţia, alt membru al staff-ului BABEL FAST 2017 – a mărturisit că Festivalul Artelor Spectacolului de la Târgovişte a crescut foarte mult, faţă de prima ediţie. Totodată, a explicat de ce teatrul este o limbă internaţională, de ce sunt importante legăturile care se crează între oameni, de ce nu contează că Târgovişte este un oraş mic, atâta timp cât BABEL FAST are o idee mare.

Festivalul Artelor Spectacolului de la Târgovişte a fost catalogat ca fiind extraordinar şi de echipa din Coreea de Sud. Dacă adăugăm că în Seul există 200 de teatre, iar zilnic sunt puse în scenă 170 de reprezentanţii, aprecierile nu pot decât să-i bucure pe toţi locuitorii oraşului Târgovişte, nu doar pe cei care au iniţiat şi se ocupă de organizarea BABEL FAST. Teatrul de Stat din Coreea de Sud va prezenta în această seară, la Muzeul de Istorie, de la ora 18:00, spectacolul „Oedipus – cei care vor să ştie”, care are la bază un accident petrecut în urmă cu trei ani, când un feribot s-a scufundat şi au murit peste 300 de elevi.

Ultimul spectacol din BABEL FAST 2017, „Corul orfanilor” – Teatr KTO, Polonia, va fi pus în scenă, de la ora 20:00, la Teatrul Tony Bulandra. Deşi producţia ne poartă într-un orfelinat, nu este totuşi o poveste sentimentală despre orfani, ci o istorisire universală a singurătăţii umane. Un spectacol fără text cu orchestră, o soprană şi actori, care a primit Premiul Special la cea de-a 35-a ediţie a festivalului Internaţional de Teatru Fajr din Teheran, Iran.

Adaugă un Comentariu

*