Știri, Muntenia-Sud, România|vineri, iulie 10, 2020
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » BABEL FAST: „Este curajos să ai în program atâtea evenimente”! Charles Chemin, regizor (Franţa)

BABEL FAST: „Este curajos să ai în program atâtea evenimente”! Charles Chemin, regizor (Franţa) 

conferinta babel 11 iunie 1

Am ajuns în ultima zi a Festivalului Artelor Spectacolului Târgovişte – BABEL 2017. Şi dacă este ultima zi, în niciun caz nu trebuie să vă gândiţi că programul n-ar fi la fel de încărcat ca şi până acum! Maratonul cultural continuă la Teatrul Tony Bulandra („Corul orfanilor” – Teatr KTO Polonia, de la ora 20:00), dar şi la Muzeul de Istorie („Oedipus – Cei care vor să ştie” – Nolddang Theatre Company, Coreea de Sud, de la ora 18:00).

„Este curajos să ai în program atâtea evenimente!”, a concluzionat regizorul francez Charles Chemin, asistentul celui mai important om de teatru din lume – Bob Wilson. Charles Chemin a pus în scenă aseară spectacolul „20 de tăceri”, proiect început la NASA, în 2014, şi dezvoltat la Centrul Watermill împreună cu compozitorul britanic Dom Bouffard. „20 de tăceri” este un studiu al înţelegerii umane asupra infinitului, asupra eternităţii.

„Punctul zero a fost NASA. Am realizat interviuri, am făcut cercetări cu astronauţi şi tehnicieni din Programul Apollo, oameni care au acum 80 de ani, dar care au fost foarte emoţionaţi că au găsit nişte pietre pe care le putem găsi şi aici. Şi chiar dacă le putem găsi aici, ei au călătorit şi au adus ceva înapoi. Aşa că această idee a pornit de la emoţia din faţa acelor pietre care au călătorit de pe Lună pe Pământ, pentru care oamenii şi-au riscat viaţa să le aducă, fără să aibă idee dacă vor reuşi sau nu. Fiecare călătorie Apollo era ca şi cum aruncai o monedă la voia întâmplării. Aşa am făcut şi noi. Am aruncat o monedă în necunoscut”, a explicat Charles Chemin.

conferinta babel 11 iunie 2A mai spus regizorul spectacolului „20 de tăceri” că partitura actoricească şi cea sonoră au fost dezvoltate separat şi asamblate la Târgovişte, în mai puţin de două săptămâni. Totul pentru a păstra „această părticică de necunoscut şi pentru a ne mira în faţa lucrurilor pe care nu le putem înţelege în totalitate”.

„Aşa cum dezvoltarea acestui proiect s-a întâmplat puţin câte puţin, în diferite locuri de pe planetă, viitorul va fi la fel. Este un proiect care va merge în turnee. Nu am vrut să fac această producţie într-un teatru foarte modern şi foarte bine echipat din Paris, pentru că aşa proiectul este tot timpul pe marginea prăpastiei şi evoluează. Fiind în pericol, vei evolua”, spune Charles Chemin.

Astăzi, la „Întâlnirile BABEL”, au participat şi membrii trupei 1000FACEZ din Chişinău. Pentru prima dată la Târgovişte, aceştia au fost încântaţi de oraş şi de public. I-au bucurat în mod deosebit copiii care au venit la concertul pe care l-au susţinut aseară pe Platoul Prefecturii. Muzica celor de la 1000FACEZ se caracterizează printr-o bucurie nebună de viaţă, pe care o cântă visând să salveze lumea. În versurile lor, ne cheamă, de asemenea, să ne reevaluăm valorile, să ne bucurăm de diversitate şi egalitate şi să nu uităm de distracţie.

Adaugă un Comentariu

*