Știri, Muntenia-Sud, România|duminică, august 14, 2022
Sunteți Aici Home » REPORTAJ » BĂRBULEŢU, UN ŢINUT UNDE LEGENDA SE ÎMPLETEŞTE CU FRUMUSEŢEA NATURII! Comuna ar putea fi inclusă pe harta turistică a României. VEZI VIDEO!

BĂRBULEŢU, UN ŢINUT UNDE LEGENDA SE ÎMPLETEŞTE CU FRUMUSEŢEA NATURII! Comuna ar putea fi inclusă pe harta turistică a României. VEZI VIDEO! 

barbuletu 1

Ţinuturile Bărbuleţului sunt scăldate de spuma istoriei. Locuri umbrite de păduri de fag şi de stejar, păşuni şi fâneţe, ascunse printre codrii întunecoşi, apar călătorului ca nişte insuliţe vegheate de razele soarelui. Oamenii sunt primitori. Dornici de a-ţi povesti trecutul, viaţa lor și planurile de viitor.

În Bărbulețu, tradiția încearcă să se obișnuiască cu modernul. Oamenii încă mai țin la îndeletnicirile păstrate din tată-n fiu – creșterea animalelor și pomicultura. Știu că e greu, dar merg înainte. Pentru ei, munca este singura formă prin care poți birui sărăcia, neajunsurile vieții.

Pe dealurile Bărbuleţului, cu câteva sute de ani în urmă, a haiducit Radu lui Anghel, cel care lua de la bogaţi ca să dea săracilor. Radu lui Anghel, povestesc localnicii, ar fi avut mare încredere în oamenii de pe Valea Bărbuleţului. Tocmai de aceea, când era fugărit de poteră, se ascundea în pădurile din jurul satului.

VEZI VIDEO – PARTEA I

Intrarea în comună este dominată de dealul Cetăţea. Nu-ţi vine să crezi că în această zonă colinară stă proţopită o stâncă, prăvălită parcă din depărtarea munţilor. Legenda spune că în vârful acestui deal de piatră, într-o zonă greu accesibilă, Radu lui Anghel şi-ar fi făcut ascunziş. Ba, chiar şi-ar fi îngropat aici comorile.

Atestarea documentară a Bărbuleţului datează din anul 1574 . Legenda spune că pe aici ar fi trecut și domnitorul Mihai Viteazul. Biserica Bărbulețu, monument istoric care domină în inima satului, a fost ctitorită de logofătul Radu Crețulescu.

Prin osârdie și cu dragoste față de Dumnezeu, localnicii, preotul paroh și administrația locală au hotărât să construiască la Bărbulețu un nou așezământ de închinăciune. Misiune grea pentru vremurile pe care le trăim, dar nu s-au dat bătuți. Merg mai departe.

Comuna Bărbulețu ar putea fi inclusă pe harta turistică a României, dar mai sunt multe de pus la punct. Administrația locală a demarat investiții care să schimbe înfățișarea așezării. Primarul este optimist și crede că, odată finalizate aceste lucrări, turiștii își vor face un obicei din a poposi la Bărbulețu.

La Bărbulețu există obiceiuri care se păstrează nealterate de sute de ani. În ajun de Sfântul Dumitru, localnicii se adună, an de an, pe dealurile de la marginea satului, în mijlocul livezilor, și petrec lângă Focul lui Sumedru. Este prilej de dialog, de a povesti întâmplările de peste an, de a dezbate subiecte politice sau, pur și simplu, de a lăsa veselia să zburde în voie.

CIOBĂNEŞTII ROMÂNEŞTI MIORITICI ADUC FAIMĂ COMUNEI BĂRBULEŢU! „Canisa de Leaota” este recunoscută chiar şi pe plan internaţional

Faima comunei Bărbulețu a fost dusă până dincolo de granițele țării de un localnic îndrăgostit de câinii ciobănești românești mioritici. Îndeletnicirea sa este neobișnuită pentru aceste locuri, dar îi aduce satisfacții sufletești și materiale.

Pasiunea pentru câini s-a înfiripat în sufletul lui Romeo Pică dinainte să împlinească 2 ani. Ne-a spus cu mâna pe inimă că-şi aminteşte de parcă a fost ieri cum a învăţat să meargă înfigând zdravăn mâinile în blana câinelui mare şi alb pe care părinţii săi îl aveau în curte, la Bărbuleţu.

Inspectorul de urbanism Romeo Pică, funcţionar public la Primăria Bărbuleţu, este cel mai important crescător de câini din Dâmboviţa şi câştigător a numeroase concursuri. Primul ciobănesc românesc mioritic l-a cumpărat în urmă cu 12 ani.

VEZI VIDEO – PARTEA A II-A

Influenţat de părinţi, Romeo Pică a renunţat la visul său de a deveni medic veterinar şi a ales să urmeze Facultatea de Ingineria Mediului şi să profeseze ca inspector de Urbanism la Primăria Bărbuleţu.

Crescătorul de câini de la Bărbulețu și-a molipsit până la urmă și familia, care îi este acum alături și îl sprijină în tot ceea ce face.

Dâmboviţeanul se poate mândri acum că este deţinătorul “Canisei de Leaota”, recunoscută în toată România. A câştigat numeroase premii în concursurile de gen care se organizează în ţară.

Caraiman este primul ciobănesc românesc mioritic cu sufixul ”De Leaota”, echivalentul mărcii înregistrate din alte domenii. Nu a împlinit 9 luni, însă promite că va fi un exemplar care-şi va depăşi celebrul tată, pe Remeş, cu care Romeo Pică a câştigat zeci de premii.

Romeo Pică este mândru de câinii săi. A ajuns să vândă ciobănești românești mioritici chiar și în străinătate, iar asta îl bucură, fiindcă promovează, de la Bărbulețu, o rasă care face cinste țării și ar putea constitui bun național.

Adaugă un Comentariu

*