Știri, Muntenia-Sud, România|miercuri, octombrie 28, 2020
Sunteți Aici Home » SPORT » BASCHET: „Performanţa implică talent, muncă, seriozitate şi un gram de noroc”. Cătălin Tănase, antrenor CSM Târgovişte

BASCHET: „Performanţa implică talent, muncă, seriozitate şi un gram de noroc”. Cătălin Tănase, antrenor CSM Târgovişte 

catalin tanase 1

Echipa de baschet feminin CSM Târgovişte a fost obligată, din cauza unor neînţelegeri cu fostul antrenor grec George Dikeoulakos, litigiu care durează de 4 ani, să evolueze sezonul acesta în eşalonul al doilea competiţional, unde este neînvinsă până în prezent. Antrenorul Cătălin Tănase a avut amabilitatea să discute cu noi despre rezultatele înregistrate, obiectivele asumate, temeri, dezamăgiri şi împliniri…

Reporter: Sunt şanse să se formeze la Târgovişte o nouă echipă puternică, o echipă care să promoveze în Liga Naţională de Baschet Feminin şi, mai ales, care să se poată bate de la egal la egal cu orice adversar?

– CSM Târgovişte este o echipa încă în formare. Din punctul meu de vedere, nu evoluăm la capacitate maximă, pentru că sunt multe fete noi. Din lotul actual fac parte 12 junioare şi doar 3 senioare. Este clar că ne lipseşte încă experienţa competiţională la nivel de seniori, dar sunt fete cu mare potenţial, junioare tinere crescute în pepiniera CSŞ Târgovişte şi sezonul acesta în Liga I ne va prinde foarte bine, în sensul că, dacă se vor rezolva problemele vechi, putem să construim o echipă care să poate să facă performanţă nu numai la nivel naţional, ci şi la nivel internaţional. Asta este dorinţa noastră şi sper să reuşim să ne atingem obiectivele propuse. Depindem foarte mult de problemele manageriale vechi, dar sper ca actuala conducere a CSM Târgovişte să rezolve cât se poate de repede această situație, pentru că este ca o piatră de moară pentru noi.

Din punctul meu de vedere, este un litigiu pe care CSM l-a creat din cauza unor greşeli de management din trecut. S-au tratat cu superficialitate relaţiile contractuale cu nişte persoane care şi-au cerut drepturile la o instanţă internaţională. O perioadă, acest litigiu a fost ţinut ascuns, crezându-se probabil că se va uita sau că se va rezolva într-un fel. Dar, nimic nu se rezolvă de la sine! În momentul de faţă, este un proces în instanţa românească, pentru că este singurul mod în care partea care şi-a câştigat drepturile în instanţa sportivă poate să-şi recupereze prejudiciul. Nu ştiu cum se va rezolva situaţia. Publicul târgoviştean este dezamăgit, fiindcă este obişnuit cu marea performanţă, este obişnuit cu meciuri puternice şi nu este foarte încântat de această perioadă de tranziţie. Îmi doresc ca, în cel mai scurt timp, Târgovişte să poată să evolueze din nou la cel mai înalt nivel naţional şi, de ce nu, să ne luptăm şi în competiţii internaţionale.

Târgovişte are tradiţie în baschet, are o istorie care ne obligă să facem mare performanţă şi cred că nu ar fi fost bine pentru nimeni să fim, în Liga Naţională de Baschet Feminin, doar un „sparring-partner” pentru adversarele noastre, care au reuşit să-şi formeze echipe valoroase. Am sperat până în ultimul moment că vom putea găsi înţelegere la forumul internaţional şi ne va ridica sancţiunile vechi. De asemenea, am făcut tot ce a depins de noi să reuşim să alcătuim o echipă de LNBF. Eram în negocieri cu mai multe jucătoare străine să vină la Târgovişte, dar, din păcate, am fost nevoiţi în ultimul moment să redirecţionăm echipa pentru eşalonul doi, o competiţie în care sper să facem faţă cu succes şi să ne îndeplinim obiectivul, şi anume promovarea. În momentul de faţă, suntem o echipă de sine stătătoare, cu drept de promovare şi, anul viitor, vom putea evolua în primul eşalon competiţional, dacă vom reuşi să promovăm.

Reporter: Dacă veţi reuşi să promovaţi, va face faţă CSM Târgovişte, în actuala formulă, nivelului competiţional din LNBF?

– Echipa este foarte tânără, cu jucătoare de 16-17 ani şi, cu siguranţă, nu vor face faţă toate, dar în sport suntem obişnuiţi cu competiţia. Târgovişte este o rampă de lansare pentru jucătoarele tinere. La noi se face performanţă la nivel juvenil şi sunt foarte multe sportive cu potenţial pentru România care doresc să vină la Târgovişte. Uşa este deschisă în ambele sensuri, şi la venire, şi la plecare. Vor rămâne la echipă, jucătoarele care demonstrează că au valoare, că au potenţial, că sunt serioase. Este una dintre condiţii. Ca să poţi să faci performanţă, trebuie să fii serios, foarte muncitor şi să ai un program foarte bine organizat. Fiind tinere, multe jucătoare merg încă la şcoală, sunt eleve. Sunt fete care fac faţă cu succes atât în sport, cât şi la şcoală.

CSM Targoviste -baschet k

Reporter: Aţi spus că echipa este încă în formare. Unde suferă în acest moment?

– Suferim încă la relaţiile de joc. Eu sunt un tip perfecţionist de felul meu, îmi place ca totul să iasă foarte bine şi, vă spun sincer, chiar dacă am câştigat câteva meciuri categoric, lucrul ăsta nu a fost un avantaj pentru noi, întrucât există o relaxare în subconştientul jucătoarelor, se cred neînvinse şi nu este foarte benefic pentru că, automat, îşi mai pierd din motivaţii la antrenamente, îşi mai pierd din concentrare şi în întâlnirile cu adversarii cu care ne vom bate la promovare. Phoenix Constanţa are un proiect nou, susţinut de administraţia locală de acolo şi, de asemenea, Rapid Bucureşti, o echipă cu ştate vechi în campionatele naţionale şi cu jucătoare românce cu experienţă. S-a văzut lucrul ăsta. Este important că avem timp să ne reparăm din problemele pe care le descoperim.

Turneul de promovare în primul eşalon va fi probabil spre sfârşitul lunii aprilie, începutul lui mai, deci avem timp suficient să ajungem într-o formă sportivă foarte bună. Dar, şi adversarii noştri de sine stătători, opt la număr în momentul de faţă, au proiecte interesante. Agronomia Bucureşti are deja achiziţionate două jucătoare de peste Ocean. De asemenea, CSU Oradea are două jucătoare de peste Ocean. Deci, o să avem mai departe contracandidate puternice. Sunt puţin dezamăgit de echipele satelit, cel puţin cele cu care am jucat până acum – Alexandria şi Sepsi 2 Sfântu Gheorghe, care ar fi putut să folosească sportive de la prima echipă, cele care nu joacă foarte mult, şi nu au făcut-o. Acesta este scopul echipelor satelit din eşalonul doi, să le dea o competiţie şi jucătoarelor care evoluează mai puţin la prima echipă. Este un model foarte bun, pe care noi l-am fructificat din plin în sezoanele trecute. Jucătoarelor care nu evoluau foarte mult sau veneau după accidentări le prindea foarte bine să joace în eşalonul doi. Adversarii noştri au menajat aceste jucătoare şi au folosit sportive foarte-foarte tinere, tocmai de aceea, am reuşit noi nişte rezultate mult prea mari, nişte victorii categorice.

Reporter: Ce echipă consideraţi că este cel mai puternic adversar pentru CSM Târgovişte?

– În momentul de faţă, Phoenix Constanţa. Le-am învins la Târgovişte, vom avea returul pe 3 decembrie la Constanţa. Sunt rezultate care contează foarte mult, pentru că, în faza a doua, din ianuarie încolo, vom întâlni numai adversari care au drept de promovare şi rezultatele din această etapă preliminară contează în clasament. Oricum, din cele opt echipe, după ce se vor juca turul şi returul, primele patru vor avea dreptul să meargă la un turneu de promovare care o să înceapă de la 0-0. Acolo, toate rezultatele contează. Drept de promovare vor avea primele două echipe din cele opt. V-am spus, proiectul nostru este mai mare. Mergem pe mai multe fronturi, pentru că există o colaborare foarte bună între Clubul Sportiv Municoipal Târgovişte şi Clubul Sportiv Şcolar Târgovişte. Este un model pe care aş vrea să-l implementăm şi la celelalte discipline, fiindcă a dat roade aici. Această colaborare este foarte bună, pentru că există o motivaţie pentru copiii şi juniorii din centrele noastre, că pot să ajungă să facă pasul spre cluburile de seniori şi, de asemenea, este foarte bine pentru Târgovişte, fiindcă avem o continuitate.

Reporter: În ce constă, concret, colaborarea dintre CSM şi CSŞ Târgovişte?

– În trecut, erau două echipe distincte de baschet şi am zis ce rost are să concurăm la aceeaşi categorie de vârstă. Atunci, am făcut această colaborare şi am închegat o singură echipă: CSŞ-CSM. În fiecare an negociem şi ne împărţim responsabilităţile. Ca bonus, toate fetele care sunt capabile să facă faţă la nivel superior ajung la echipa mare fără să se mai caute jucătoare prin alte părţi sau să se plătească diferite lucruri. Este un mare avantaj, fiindcă nu avem probleme cu selecţia. Pe de altă parte, este totuşi şi un dezavantaj, pentru că nu toţi copiii care intră în sală vin să facă performanţă şi este foarte greu să-i refuzi la 6-7 ani. Avem sălile pline şi nu întâmpinăm probleme cu selecţia, dar, pe de altă parte, din acest motiv nu mai mergem noi să căutăm copiii de mare perspectivă şi astfel riscăm să ratăm talente extraordinare.

Sportivele noastre de mare valoare, de exemplu Ana Maria Vârjoghe, care ar trebui să fie un model pentru toţi copiii, a fost descoperită în mediul rural. Foarte mulţi copii cu calităţi extraordinare şi care au mare potenţial să facă performanţă trăiesc în mediul rural. Să ştiţi că părinţii şi copiii de la ţară văd, prin implicarea în sport, un mod să iasă de acolo. Oamenii de la ţară continuă să vină către zona urbană. În special, se bucură că pot să facă şcoală la Târgovişte şi, în planul doi, este sportul. Noi reuşim să-i convingem să facă ambele activităţi foarte bine.

Ana Maria Vârjoghe

Ana Maria Vârjoghe

Ana Maria Vârjoghe este una dintre cele mai de perspectivă tinere jucătoare românce şi în care baschetul îşi pune mari speranţe. Am descoperit-o în satul Şuviţa, comuna Vârfuri, când era în clasa a VI-a. Până la vârsta aceea, făcuse sport la şcoală foarte rar, pentru că, neavând în sat o sală de sport, nu au avut unde. Părinţii nu au ezitat nicio clipă să o lase la Târgovişte. S-a mutat aici cu şcoala. Acest copil de la ţară care venea foarte rar la oraş a ajuns ca, la 18 ani, să fie una dintre cele mai dorite jucătoare. Este un exemplu şi o felicit şi pe această cale fiindcă nu a ezitat niciodată, nu a avut teamă. Efectiv, s-a dus fără niciun stres în Statele Unite astă-vară, când a primit o bursă de la Universitatea din Oregon. După trei luni în SUA, are iar ofertă să plece anul următor la universităţi de top, unde bursele sunt şi mai mari. Sportul schimbă destine!

Reporter: La categoria U18, echipa CSŞ-CSM Târgovişte este campioana României…

– Da, suntem campioni naţionali şi avem şi anul acesta acelaşi obiectiv. Suntem neînvinşi până în momentul de faţă. Săptămâna viitoare, începe şi categoria sub 20 de ani. Stăm puţin mai slab la categoriile mici, dar este mai greu să faci performanţă la începutul activităţii sportive.

Reporter: Dar, se mai îndreaptă copiii către baschet?

– Copiii vin întotdeauna către baschet. Suntem o disciplină favorizată, pentru că, desfăşurând activitatea în special în săli de sport, baschetul se joacă foarte mult în unităţile şcolare. Este un sport plăcut, un sport dinamic, un sport care te provoacă tot timpul să fii atent, să fii concentrat. Este greu să nimereşti coşul cu mingea! Poate din exterior pare uşor, dar baschetul nu este deloc un sport foarte uşor. Se desfăşoară în mare viteză şi îţi implică foarte multe calităţi.

Reporter: Ce-i trebuie unui copil care este talentat pentru a ajunge să atingă performanţa în baschet?

– Îi trebuie în primul rând seriozitate. Copiii din ziua de astăzi au devenit la fel de comozi ca şi părinţii. Pe vremea când eram eu junior, nu existau atâtea mijloace care să te ţină în casă. Aceasta este marea noastră problemă acum. Este foarte greu până reuşim să le implementăm microbul sportului. După ce reuşim lucrul acesta, ei fac foarte multe sacrificii, pentru că, dacă vrei să faci sport de mare performanţă, trebuie să munceşti foarte mult, trebuie să renunţi la distracţii, trebuie să ai un program de odihnă, de alimentaţie şi aşa mai departe…

Reporter: Câte ore de antrenamente pe zi trebuie să susţină un copil dacă şi-ar dori să calce pe urmele Anei Maria Vârjoghe, spre exemplu?

– Depinde de nivelul de vârstă. În baschet, copiii de 13-14 ani, se recomandă să facă 4-5 antrenamente pe săptămână, de 90-120 de minute, plus competiţiile. Pentru cei care trec la U16 şi U18, sunt indicate două antrenamente pe zi, adică 3-4 ore în sală, plus încă 6 la şcoală, plus timpul alocat temelor, vă daţi seama că se duc cel puţin 12 ore. Au un program foarte aglomerat, dar asta este şi una din calităţile lor, ştiu să se organizeze foarte bine, ştiu să-şi ordoneze timpul foarte eficient. Performanţa în sport implică talent, muncă, seriozitate şi un gram de noroc, pentru că riscurile de accidentări sunt foarte mari.

cătălin Tănase - antrenor CSM Târgovişte

Cătălin Tănase – antrenor CSM Târgovişte

Reporter: Care sunt „regulile de aur” ale antrenorului de baschet Cătălin Tănase?

– Unul dintre principiile mele de viaţă este să nu mă las niciodată învins. Este un principiu care mă călăuzeşte. Nu-mi place să pierd! Sportul m-a făcut să cultiv acest principiu. Sufăr foarte mult la eşecuri şi le analizez foarte mult. Ca să poţi să câştigi sau să fii în top, trebuie să munceşti tot timpul. Dacă te relaxezi puţin sau dacă îţi desconsideri adversarul, sportul te pedepseşte. Sunt reguli pe care le insuflu şi jucătoarelor pe care le pregătesc, pentru că numai aşa poţi să faci performanţă. Tot timpul le spun: dacă tot venim în sală, haideţi să jucăm cu plăcere şi cu ambiţie, să ne batem pentru victorie. Dacă ai mentalitate de învingător, nu ai cum să cedezi. În baschet s-au văzut foarte multe cazuri de răsturnări spectaculoase. Este un sport atât de dinamic, încât numai când a sunat sirena de final de meci ştii că acela este rezultatul. Este suficient un minut să te relaxezi şi poţi să pierzi meciul. D’asta este important să ţii întotdeauna jucătorii în priză, concetaţi la meci, să trateze foarte-foarte serios adversarul, să nu fie aroganţi… După aceia, avem grijă de spectacol.

Reporter: La final, vă rog să transmiteţi un mesaj fanilor echipei de baschet senioare a CSM Târgovişte…

– Îmi doresc să fie alături de noi, să creadă în aceste tinere frumoase ale Târgoviştei, pentru că şi eu cred în ele. Cred că putem să schimbăm pe viitor atât faţa echipei CSM Târgovişte, cât şi întreg baschetul românesc, care, din păcate, este pe o pantă descendentă în ultima perioadă, ca de altfel tot sportul românesc. Pentru mine este o surpriză faptul că foarte mulţi suporteri nu cunosc nici acum adevărata istorie a litigiului care ne-a determinat să renunţăm la Liga Naţională de Baschet Feminin şi să înscriem echipa în Liga I. Eu, dar şi conducerea actuală a clubului, am încercat să explicăm întotdeauna situaţia reală a echipei. Pe de altă parte, sunt bucuros că, inclusiv la meciurile acestea din eşalonul doi, oamenii care iubesc baschetul vin la sală, încurajează echipa. Fanii nu ne-au părăsit şi acest lucru reprezintă mult pentru noi. Mă bucur fiindcă fetele pot să crească altfel dacă au şi suporterii alături. Şi scopul nostru este ca echipa să crească! Următorul meci acasă va fi vineri, 15 decembrie, cu Rapid Bucureşti.

A consemnat,
Adriana Răceanu

Adaugă un Comentariu

*