Știri, Muntenia-Sud, România|miercuri, septembrie 30, 2020
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » BĂTAIE DE JOC: Asociaţia Sufleţel vrea să salveze un cal maltratat şi abandonat, iar directorul DSVSA Prahova îi duce cu vorba!

BĂTAIE DE JOC: Asociaţia Sufleţel vrea să salveze un cal maltratat şi abandonat, iar directorul DSVSA Prahova îi duce cu vorba! 

Mihai terecoasă - director DSVSA Prahova (Sursa foto: Adevărul)

Publicaţia noastră relata, în urmă cu aproape două săptămâni, despre faptul că un bărbat din oraşul Comarnic s-a ales cu dosar penal, după ce şi-a bătut, înfometat şi apoi abandonat calul pe un islaz din comuna Secăria, judeţul Prahova. Imediat, conducerea Asociaţiei pentru Protecţia Animalelor „Sufleţel” din Târgovişte s-a autosesizat şi a solicitat Poliţiei şi Direcţiei Sanitar Veterinare Prahova preluarea animalului în custodie. Cu alte cuvinte, salvarea bietului cal găsit de sătenii din Secăria în stare de hipotermie şi prezentând numeroase răni.

Pe 24 martie, urmare discuţiilor purtate cu poliţiştii din Secăria şi Comarnic, Asociaţia Sufleţel a trimis la faţa locului o echipă cu o platformă. Şi, ce să vezi! Au fost obligaţi să facă un lung drum înapoi, pe motiv că directorul DSVSA Prahova a precizat că animalul trebuie monitorizat o perioadă de timp şi supus unor analize pentru a se stabili dacă suferă de anemie infecţioasă, boală care nu ar permite relocarea în alt judeţ.

„Domnul director Mihai Terecoasă ne-a dat o marjă de timp pe care am respectat-o, ţinând legătura telefonic cu domnia sa în toată această perioadă de timp”, spune Mariana Vasilescu – preşedinta Asociaţiei Sufleţel.

Astăzi însă, răbdarea a atins cota maximă de suportabilitate. Potrivit promisiunii şefului DSVSA, calul ar fi trebuit să plece către adăpostul de la Târgovişte, dacă rezultatele la analize nu indicau probleme de sănătate. Conform înţelegerii telefonice, a patra de altfel, conducerea Asociaţiei Sufleţel urma să primească confirmarea în această dimineaţă, numai că… directorul Terecoasă nu a mai răspuns!

Considerând inexplicabilele tergiversări ca fiind de fapt un refuz, Mariana Vasilescu a înaintat o sesizare către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, solicitând Bucureştiului să se implice pentru rezolvarea situaţiei de la Prahova.

„Legile pentru protecţia animalelor impun chiar confiscarea, dat fiind infracţiunile de care se face vinovat proprietarul iresponsabil. Noi dorim să preluăm calul maltratat în custodie, pe bază de proces-verbal, şi solicităm o implicare din partea ANSVSA în această speţă, fiind instituţia publică ce are atribuţii în protecţia şi sănătatea animală, şi să veniţi în întâmpinarea socităţii civile care vrea să ofere ajutor urgent şi dezinteresat”, a precizat preşedinta Asociaţiei Sufleţel în plângerea adresată Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară.

Până la urmă, în tot acest hăţiş birocratic, a apărut şi o veste bună. Directorul DSVSA Prahova – Mihai Terocoasă a anunţat-o în această după-amiază pe Cristina Păun, vicepreşedinta Asociaţiei Sufleţel, că bietul cal nu suferă de anemie infecţioasă şi poate fi preluat în adăpost. Dar, luni, că ziua de lucru se apropia de final. Cu alte cuvinte, o nouă amânare. A cincea! Sperăm noi să fie şi ultima.

Ca jurnalişti, ni se pare de-a dreptul revoltător ca o Asociaţie pentru Protecţia Animalelor să fie purtată atât de mult timp pe drumuri atunci când doreşte să salveze un animal, în condiţiile în care operaţiunea nu implică cheltuieli din partea statului. Ne întrebăm, de asemenea, de ce se tot vaită autorităţile că românii sunt nepăsători, că nu avem simţ civic precum occidentalii, dacă atunci când cineva se implică trup şi suflet i se pun atâtea beţe-n roţi? Ne-am săturat de demagogie! Vrem fapte.

Adaugă un Comentariu

*