Știri, Muntenia-Sud, România|miercuri, august 12, 2020
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » BILANȚ: Direcția Silvică Dâmbovița, indicatori depășiți și furturi reduse cu 40%!

BILANȚ: Direcția Silvică Dâmbovița, indicatori depășiți și furturi reduse cu 40%! 

costel preda 1

Direcţia Silvică Dâmboviţa se menţine în acelaşi ritm pozitiv al realizărilor prognozate la începutul anului. Şi asta datorită managementului performant aplicat de directorul Costel Preda și, evident, datorită profesionalismului silvicultorlor dâmboviţeni şi muncii în echipă. În primul semestru al anului 2017, toţi indicatorii au fost atinşi, ba chiar depăşiţi.

„Faţă de un programul propus la şase luni, de 34 de hectare la regenerări, noi am realizat 62 de hectare. La punerea în valoare a masei lemnoase, am avut stabiliţi în primele şase luni 80.000 mc. Cu eforturi susţinute, am reuşit să punem în valoare 122.000 mc”, ne-a precizat dr.ing. Costel Preda – directorul Direcţiei Silvice Dâmboviţa.

În această perioadă de repaos în ceea ce priveşte exploatarea masei lemnoase, silvicultorii nu stau la umbră. În păduri sunt executate lucrările de întreţinere a plantaţiilor și tăierile de îngrijire.

„Acestea sunt foarte costisitoare, cheltuim foarte mult, dar lucrările sunt necesare, obligatorii. Trebuiesc executate indiferent de evoluţia vremii. Dacă nu le realizăm, pierdem atât plantaţiile cât şi arboretele tinere”, a spus Costel Preda.

La curăţiri, din programul stabilit pe primele şase luni, de 215 hectare, au fost realizate 299 hectare. La rărituri, planul era de 885 ha şi s-au efectuat lucrări pe 1.288 ha. Fructele de pădure şi plantele medicinale reprezintă o altă sursă de venit pentru Direcţia Silvică Dâmboviţa.

costel preda 2

„Am reuşit să realizăm 26 de tone de flori de soc şi o tonă de flori de tei. Am avut deja organizată licitaţie pentru fructe de pădure, respectiv cătină, măceşe, păducel şi porumbe. Datorită eficentizării camerelor frigorifice pe care le deţinem în subunitatea de la Ulmi, putem vinde fructele în stare congelată”, a precizat directorul Direcţiei Silvice Dâmboviţa.

Cea mai importantă activitate a silvicultorilor dâmboviţeni şi care le ocupă cea mai mare parte a timpului este asigurarea integrităţii fondului forestier, atât în pădurile administrate de stat, cât şi în cele private, cu ai căror proprietari există o relaţie contractuală.

Costel Preda a remarcat cu bucurie că, datorită modificării legislaţiei în domeniu și implicării mai multor instituţii în paza şi supravegherea aurului verde al ţării, furturile s-au diminuat considerabil. Acţiunile întreprinse de silvicultori în colaborare cu Poliţia şi Jandarmeria au avut rezultate notabile, descurajând comiterea de contravenţii şi infracţiunii.

În primele 6 luni ale anului, au fost organizate 610 acţiuni, din care 400 împreună cu Poliţia şi Jandarmeria. Au fost constatate şase infracţiuni, 120 de contravenţii şi s-au confiscat 170 mc material lemnos. Valoarea amenzilor se cifrează la 247.000 de lei (2,4 miliarde lei vechi).

Adaugă un Comentariu

*